Начало » КОМИСИЯТА ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ НЕ РАБОТИ ОТ 4 Г.

КОМИСИЯТА ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ НЕ РАБОТИ ОТ 4 Г.

by admin
0 comment

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) практически не работи от близо 4 години, а съставът е на прага на санитарното минимум.

През 2013 г. петчленката се разсейва до трима души след отстраняването на злополучното Филип Златанов, станал известен с името на Филип Тефтерчето и изпускането на Сабрие Сапунджиева. Повече от година КПУКИ има изтекъл мандат и решенията й могат да бъдат оспорени, но това явно не затруднява управляващите от ГЕРБ, които вероятно са я оставили на самотек до създаването на новия антикорупционен орган, в който предстои да се влее. Простата сметка показва, че за 6 години органът е глътнал бюджет от близо 10 милиона лева, а в същото време приходите, които се връщат към текущия сметка, възлизат само на няколкостотин хиляди.

Комисията с комично наименование КПУКИ (Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси) бе създадена през 2011 г. и широко рекламирано като ефективно оръжие срещу шуробаджанастината и корупцията във властта. В момента, в който държавата се притеснява от скандалите за сключване на договори, кумушки, стринки, алеи и братства на длъжностни лица, въпросната комисия се жалва, че няма дори да е сещала за нея и няма явно да се позовава на това контролирано „оръжие „. 

Ако и занапред КПУКИ водят битката срещу корпуса със същите темпове, то до две-две години няма да остане здраво място в държавата, неразшидено от далавери. Равносметката дотук е печална. За 6 години КПУКИ е глътнала бюджет от близо 10 млн. Лева, като най-много са заплатите на 36-те й служители, като средната заплата на борец срещу корупцията е около 1800 лв. В същото време приходите, които се връщат към гласовете от глоби за конфликт на интереси възлизат на няколкостотин хиляди, тъй като само 30% от решенията са потвърдени от Върховния административен съд.

Комисията ще се занимава основно със скандали, които компрометират дейността й още в зародиша. През 2013 г. бившият председател на органа Филип Златанов е подведен под отговорност за укриване и забавяне на преписките, за масово осведомяване на прокуратурата и пр. В хода на разследването бе осветявано и прословутото тефтерче на Златанов, в което той правилно е записал политическите поръчки – кого да „удари“ и кого не. Комисията беше демаскирана като поръчков орган за разследване на политически опоненти и вътрешни партийни врагове, както и за търговия с влияние.

Сега същата тази „куха“ структура, използвана през годините, за да разкрие корупцията на „нашата“ власт, ще стане част от новата агенция за борба с корупцията, предложена от ГЕРБ. В Корпорацията за предотвратяване и борба с корупцията и организираното престъпление към Министерството на правосъдието, отделът на Палатата, свързан с дейността по отмяна на Закона за публичност на имуществото, в сградата ще бъдат внесени още няколко „кухарки“ – КОНПИ (Комисията за отнемане на незаконно придобит имущество) на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, както и съответната специализирана дирекция на ДАНС за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности.

От ГЕРБ се опитват да убедят обществото, че сборът от няколко нули ще доведе до пълноценна борба с корупцията по върховете на държавата. При това настояват те да изберат „шапката“ на това голямо нищо. Новият момент в преформатирането и централизирането на борбата с корупцията е идеята на тези хора да им бъде дадено право да използват специални разузнавателни средства (СРС). Това е все едно да замениш тефтерчето на Златанов с калашников. Отстраняването на политическите врагове ще бъде шумен и мигновен.

източник: glasove.com

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.