Начало » Гешев иска депутатите да го изслушат при закрити врата за корупция

Гешев иска депутатите да го изслушат при закрити врата за корупция

Изслушването следва да се проведе при закрити врата предвид съдържаща се в досъдебните производства чувствителна информация, твърди главният прокурор.

by Manager
0 comment

Главният прокурор Иван Гешев поиска да бъде изслушан в рамките на закрито заседание в Народното събрание във връзка с досъдебни производства за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние. За искането съобщиха от пресцентъра на прокуратурата с уточнението, че той е изпратил писмо по темата до председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков с искане да бъде изслушан от народните представители.

В документа Гешев е пояснил, че искането му е по повод конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние.

Изслушването е на база чл. 26 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, посочват от пресцентъра на прокуратурата и уточняват, че този текст предвижда обсъждане с народните представители на дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително при възникнали затруднения в осъществяване на функциите им.

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити врата предвид съдържаща се в досъдебните производства чувствителна информация.

В писмото се подчертава, че защитата на независимостта на съдебната власт е неразривно свързана с прозрачността и сътрудничеството с другите власти. Откритият диалог би спомогнал за утвърждаване на европейските стандарти с цел гарантиране на стабилност и справедливост за обществото, посочва Иван Гешев.

По-рано днес стана ясно, че идеята за премахване изобщо на фигурата на главния прокурор, лансирана от „Продължаваме промяната-Демократична България“, е припозната и от Движението за права и свободи (ДПС). За това съобщи депутатът на ДПС Делян Пеевски, след като ден по-рано движението публикува на сайта си своя проект за изменения в Конституцията, раздаден иначе миналата година на парламентарно представените партии. В него ВСС се разделя на два съвета, а правомощията на обвинител номер едно се ограничават с различни способи.

„Публикувахме на сайта нашите предложения, те са доста остарели, защото бяха писани преди година и половина. Видяхте, че приехме механизма за контрол на главния прокурор и също така обсъждахме с г-н (Христо) Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор като цяло – да я няма в новата Конституция“, посочи Пеевски след срещата, визирайки навярно измененията в основния закон, а не написването на нов такъв.

Също в петък министърът на правосъдието Атанас Славов и Надежда Йорданова от „Демократична България“ проведоха срещи с ГЕРБ и ДПС, включително Пеевски, за промени в конституцията. Славов каза, че ще се срещне с всички партии.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.