Начало » Бивш президент на Киргизстан с 10-годишна присъда заради корупция

Бивш президент на Киргизстан с 10-годишна присъда заради корупция

by Manager
0 comment

Курманбек Бакиев – президент на Киргизстан в периода 2005 -2010 г., беше осъден на 10 години затвор по дело за корупция, свързано с находище на златна руда в Кумтор.

„Според решението на съда Курманбек Бакиев е признат за виновен в извършване на престъпление и му е определено наказание 10 години лишаване от свобода, конфискация на имуществото и забрана да заема държавни постове за 3 години“, се казва в съобщение на пресслужбата на съда, публикувано от ТАСС.

От там уточняват, че става въпрос за дело за корупция, свързано с находището на злато в Кумтор, в което са замесени и други бивши служители, както и по-младият син на бившия президент Максим Бакиев. Той е осъден на 13 години затвор и конфискация на имуществото. Курманбек Бакиев беше свален от поста с преврат през април 2010 г. С цел безопасност той напусна Киргизстан и в момента живее в Беларус. Осъден е задочно в родината си на 30 години затвор и конфискация на собствеността. Бишкек нееднократно е настоявал пред Минск за екстрадирането на бившия държавен глава, но всеки път досега получаваше отказ.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.