Начало » Европрокуратурата разследва корупция при ремонта на жълтите павета в София

Европрокуратурата разследва корупция при ремонта на жълтите павета в София

by Manager
0 comment

Европейската прокуратура извършва обиски София в разследване на възможна корупция и злоупотреба със средства на Европейския съюз. От институцията съобщиха, че става въпрос за ремонта на емблематичните жълти павета в историческия център на столицата.

Обвиненията по това разследване с кодово наименование „Пътят на жълтите тухли“ се отнасят до лошо управление на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на стария център на града, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), както и възможна корупция , с изчислени щети от поне 3 милиона евро.

Припомняме, че резултатът от ремонта на жълтите павета беше плачевен – огромни фуги, павета наредени в различни посоки, а дори се появи видеозапис как човек, изпълняващ ремонта, чупи с чук културното наследство на София. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че ще глоби изпълнителя на ремонта – „Трейс груп холд“ – със 100 хил. лв. Фирмата от своя страна се оправда за кривото изпълнение с автомобилните гуми и обеща да пренареди паветата, като щяла да се ползва нова технология…

Европейската прокуратура е започнала това разследване „служебно“ още през есента на 2022 г. въз основа на съобщения в медиите, се посочва в съобщението. В процес на проверка са „договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, след проведени обществени поръчки“.

Според разследването през 2018 г. е сключен първи договор за възстановяване на централната част на София (включително булевард „Цар Освободител“ и площад „Народно събрание“). Две години по-късно обаче, през 2020 г., когато вече са извършени редица плащания, договорът е прекратен по взаимно съгласие. Посочената причина е несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект. Беше отбелязано също така, че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 млн. евро (6 млн. лв.) са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

След прекратяването на този договор общината подписа нов договор с нов изпълнител при същите условия. Новият изпълнител е поискал авансово плащане от около 750 000 евро (1.5 милиона лева), за да възстанови вековните жълти павета в центъра на града, които са защитени от Закона за културното наследство. Тази сума засега не е изплатена, докато се проучва ситуацията с некачествения ремонт.

Малко след новината столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че не е притеснена от разследването на европейската прокуратура.

Единствено сме притеснени от времето, в което се извършва. От няколко месеца тече проверка по отношение на жълтите павета от различни служби. Предоставяме документи на всички. Днес предоставихме всички документи, които ни бяха изискани от ГДБОП“, каза кметът, цитиран от „Фокус“.

„Знаете, че участъкът от жълтите павета, който беше безобразно нареден, не е платен. Стойността му е 206 хил. лева. Нито лев от тези средства не са платени. Освен това им беше наложена глоба и за увреждане на павета“, припомни тя.

Столична община поиска от МРРБ техническа експертиза, която установи, че паветата са лошо положени и има и напукани павета.

Лошото качество на рехабилитацията на емблематичните павета, датиращи от 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на градската община, биха могли потенциално да генерират допълнителни разходи, според финансовите документи, предоставени на Европейската прокуратура.

Според разследването, изпълнителите са представени фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания.

Днешните претърсвания, на 31 март, и издирвателните действия се извършват от ГДБОП на пет места. За целите на разследването полицията изземва документация и електронни доказателства, свързани с изпълнението на проекта.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.