Начало » Евродепутати идват в София с въпроси за корупцията и медиите

Евродепутати идват в София с въпроси за корупцията и медиите

by Manager
0 comment

Делегация на Европейския парламент идва в България на 12 и 13 октомври, за да оцени напредъка по спазване на върховенството на правото по наблюдението на ситуацията в ЕС, съобщи бюрото на парламента в София в петък.

Депутатите са членове на Мониторинговата група эа демокрация към парламентарната комисия по граждански свободи, която започна подробно наблюдение на България след протестите от 2020 г.

Елена Йончева, която е единственият български евродепутат в групата, съобщи, че делегацията иска да обсъди с представителите на власта съдебната реформа, борбата с корупцията по високите етажи на властта, състоянието на медийната свобода и плурализма, както и защитата на гражданските свободи.

Състоянието на медиите в България остава тревожно, смята група на европарламента

Поискани са срещи с президента Румен Радев, премиера Николай Денков, министрите на правосъдието Атанас Славов, на вътрешните работи Калин Стоянов и на културата Кръстю Кръстев, в чиито ресор са медиите., а също и с изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, с журналисти и с неправителствени организации.

Положението е тежко: Европарламентът продължава наблюдението на България

Това е втора мисия в София на Мониторинговата група след посещението през септември 2021 г., след която депутатите написаха силно критичен доклад за България и решиха да продължат наблюдението на страната.

При последното си обсъждане на ситуацията в България през юни групата покани тогавашния главен прокурор Иван Гешев да я информира за хода на наблюдавани от нея ключови за борбата с корупцията дела. Тогава Елена Йончева съобщи, че на закритото заседание той е изнесъл нови факти по „Барселонагейт“, а присъствал член на правителството – че не е направил сензационни разкрития.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.