Начало » Сашо Дончев: Най-сериозният проблем в енергетиката е корупцията

Сашо Дончев: Най-сериозният проблем в енергетиката е корупцията

by Manager
0 comment

Най-сериозният проблем в енергетиката е корупцията. И тя е факт, защото в огромната си част българската енергетика е държавна.

Това коментира в предаването „Радио точка“ на БНР Сашо Дончев, собственик на „Овергаз“ и издател на „Сега“, по повод протестите на миньорите и споразумението, което договориха с властта. Той отбеляза, че е странно защо никой не иска технологично обновление на централите, въпреки че има десетки технологии, които могат да бъдат приложени, „защото не е приемливо подобни производства да съществуват в XXI век“.

„Ако имахме конкурентен пазар, отдавна тези производства щяха да са умрели. Те не могат да съществуват без дотации от държавата“, посочи Дончев. Години наред обаче политиците предпочитат да отлагат промените в сектора, заблуждавайки и заетите в него. По думите му синдикатите също съвсем умишлено заблуждават миньорите, че мините могат да продължат да работят дълго време. „Истината е, че ако няма мини, няма да има и синдикати“, каза Дончев. Според него при големия недостиг на работна ръка с малко усилия тези работници могат да се преквалифицират и да живеят и работят по друг начин, а не в мини като лунен пейзаж.

„Обществото е разтревожено, че „Марица изток“ замърсява с въглеродни емисии и прахови частици. Но тези, които са най-уязвими, искат това да остане да същества, искат да дишат този въздух. И смятат, че заплати от 2500-3000 лв. са достойна цена за здравето им“, коментира още Сашо Дончев. Според него е очевидно, че тук става дума за интереси в енергетиката, „свързани със собственици на компании, които смятат, че енергетиката им принадлежи“.

Той разкритикува и ниската култура на политиците, която не предполага съществени промени за България в обозримо бъдеще. Според него е недопустимо да има политически разговори без камери и микрофони, задкулисно, по кабинети. „ПП-ДБ допуснаха кардинална грешка – да се затварят по стаи и да водят разговори с ГЕРБ и ДПС“, каза Дончев.

Той обаче е „приятно съм изненадан“ и от министър-председателя, „който изглеждаше прекалено хрисим на фона на образите, които ни управляваха преди“. „Въодушевен съм от факта, че проявява сила и интелект в тези ситуации“, посочи Дончев.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.