Начало » BLOOMBERG: БЪЛГАРИЯ СЕ ОПИТВА ДА ИЗЧИСТИ ИМИДЖА СИ СЪС ЗАКОН ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА

BLOOMBERG: БЪЛГАРИЯ СЕ ОПИТВА ДА ИЗЧИСТИ ИМИДЖА СИ СЪС ЗАКОН ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА

by admin
0 comment

Правителството на България одобри законопроекта за борба с корупцията, опитвайки се да промени позицията си на най-корумпираната страна в Европейския съюз и да преодолее възраженията на други държави-членки в съюза, които са против нейното влизане в Шенген, коментират Елизабет Константинова и Слав Оков в статията, публикувана в терминала „Блумбърг“.

Кабинетът на министър-председателя Бойко Борисов одобри в сряда законопроект за създаване на комисия, която ще разследва лица, заемащи висши публични длъжности, за конфликт на интереси и ще позволи на властите да отнемат активи, които не съответстват на данъчните приходи, казва правителството в своя изявление. Остават съмненията обаче дали мярката ще се справи с корупцията, заради която България е последна в ЕС, заедно с Гърция, в глобалния индекс на Transparency International за възприемане на корупцията.

„Не очакваме значителна промяна, която да доведе до промяна в борбата с корупцията“, казва Калин Славов, изпълнителен директор на българското представителство на Transparency International по телефона. „Новият закон ще даде твърде много власт на ръководителя на една мегаагенция, която ще има много разнообразни функции. Проектът е комбинация от съществуващи закони и е малко вероятно да доведе до сериозни подобрения „.

Европейската комисия неведнъж призовава страната да реформира съдебната си система и да засили борбата с организираната престъпност, откакто се присъедини към съюза преди десетилетие. Провалът да се постигне това накара някои страни от ЕС да отхвърлят опита на България да се присъедини към Шенген, въпреки че вече отговаря на техническите изисквания, коментират авторите.

Президентът Румен Радев наскоро разкритикува правителството на Борисов, че прави твърде малко в борбата с престъпността. Той призова за радикални мерки, заявявайки, че възприемането на широкоразпространената корупция и провалът на съдебната власт да осъди висши длъжностни лица да прогонват външните инвеститори.

„Не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите, които и да са те“, каза Радев на Сряда. „Необходимо е задълбочено, сериозно разследване и то от независим разследващ орган, който да стигне до дъното на схемите и на моделите.“

Парламентът ще обсъди законодателството заедно с друг проектозакон, предложен от опозиционния БСП, малко преди България да поеме шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС през януари.

Според плана на кабинета властите ще могат да предявят иск пред съда за отнемане на незаконно придобито имущество при несъответствие над 150 хил. лв. между имуществото и нетната печалба на проверките.

Доходността по доминираните в евро държавни облигации на България с матуритет 2024 г. спадна с 3 базисни пункта до рекордно дъно от 0,849% в края на търговията в София в сряда, сочат данните на Bloomberg.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.