Начало » Бивши ченгета влизат в съда за подкупи и фалшификации

Бивши ченгета влизат в съда за подкупи и фалшификации

by Manager
0 comment

Двама бивши служители на МВР, обвинени в документни престъпления и взимане на подкупи, отиват на съд, съобщиха от Окръжна прокуратура-Велико Търново.

Бившите ченгета са издавали фалшиви протоколи за концентрацията на алкохол в кръвта на заловени пияни шофьори срещу подкуп, уточниха от държавното обвинение.

“Окръжна прокуратура–Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу двама обвиняеми (бивши служители в различни структури на ОД МВР – Велико Търново), за склоняване и съставяне на официални документи с невярно съдържание, за спомагане на други лица за избягване на наказателно преследване и за подкуп. Деянията са извършени в условията на продължавано престъпление, в периода 26.06.2019 г. до 10.09.2020 г., в гр. Велико Търново.

Обвинението срещу А.И. (полицейски служител в РУ-Велико Търново) е за това, че като подбудител умишлено склонил Й.Й. (служител в сектор към ОД МВР Велико Търново) да извърши престъплениe като състави официални документи – 4 броя протоколи за химическо изследване за определяне на концентрацията на алкохол, в които да  удостовери неверни обстоятелства.

Обвинението срещу Й.Й. е за това, че в качеството си на длъжностно лице и в кръга на службата си, съставил официални документи – 9 броя (4 от които в съучастие с А.И.) протоколи за химическо изследване за определяне на концентрацията на алкохол, в които удостоверил неверни обстоятелства относно действителния резултат за съдържанието на алкохол в кръвта на изследваните кръвни проби на лицата. (Стойностите на пробите с действителен резултат над 1,2 промила алкохол занижил до 1,2 промила, а на тези с резултат от 0,5 до 1,2 промила алкохол –  под 0,5 промила). Същите протоколи били използвани като доказателство пред съответния административнонаказващ орган

На нарушителите със занижена стойност на концентрация на алкохол под 0,5 промила, административнонаказателните производства били прекратявани и не им била налагана санкция по административен ред за нарушение по ЗДвП. На тези със занижена стойност под 1,2 промила, било налагано административно наказание и срещу тях не било образувано наказателно производство за извършено престъпление по чл. 343б от НК.) Така двамата обвиняеми спомогнали на четири лица да избегнат наказателно преследване, съобщават от Окръжна прокуратура- Велико Търново.

А.И. е обвиняем и за това, че с извършването на четири деяния, поискал дар и приел дарове – парична сума общо в размер на 6 900 лева, които не му се следват, за да упражни влияние върху Й.Й., като длъжностно лице, да удостовери занижени нива в официални документи – протоколи за химическо изследване за определяне концентрацията на алкохол на изследваните кръвни проби на три лица.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.