Начало » Арестуваха мъж, взел 186 000 лева с изнудване от свой приятел

Арестуваха мъж, взел 186 000 лева с изнудване от свой приятел

by Manager
0 comment

Мъж от Бургас е арестуван за изнудване в размер на 186 000 лева. Това съобщиха на съвместен брифинг полицията и прокуратурата в Бургас.

Потърпевш от изнудването е бил негов приятел, когото задържаният е лъгал, че срещу двама им се води разследване от полицията.

Според информацията заподозреният за изнудването е изхарчил част от взетата с измама сума за скъпи дрехи и мотоциклет, а останалата я е проиграл в казино.

„В случая участват двама мъже. Потърпевшият е на 35 години, извършителят е на 23 години. Двамата се запознават в бургаско заведение, в последствие поддържат контакти помежду си през социалните мрежи. Възникват някакъв вид доверителни отношения между тях. Вследствие на което по-младият е поискал парична сума в заем, която е върнал навреме. След това е поискал втора такава, също я върнал навреме. Впоследствие е поискал малко по-голяма сума в размер на около 10 000 лева, с която възнамерявал да развива бизнес, в следствие на този бизнес ще генерира печалба, която после ще делят двамата“, разкри директорът на ОДМВР- Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

„Последва ново искане за нова сума пари и следва версията, която той е развил, че всъщност тези средства са за незаконна дейност, включително разпространение на наркотици, че полицията знае. Двамата са били дълго време наблюдавани, снимани и т.н. и, за да може да не се стигне до арестуване на младия мъж и неговия приятел, донорът на парите, трябва да се плаща на полицейските служители“, допълва още той.

На по-младия мъж е казано, че парите са за високопоставени полицейски служители от София.

Той, на свой ред, започва да предава периодично пари, като общата сума, която дава на своя приятел за мнимия подкуп достига 186 000 лева за по-малко от година.

„Постоянно е убеждаван потърпевшият, че всеки момент може да бъде задържан, че това ще се отрази и на неговото семейство. че трябва да плаща, за да се осигури спокойствие както на него, така и на неговия приятел“, обяви комисар Калоянов.

По думите му младият мъж е трябвало да тегли кредити от банки, бързи кредити и да взима заеми от приятели и роднини, за да осигури парите за изнудвача си.

Случаят е разплетен, след като потърпевшият е разкрил за схемата пред свои близки. Оттам информацията се предава на МВР, където започват разследване.

По случая са използвани са специални разузнавателни средства.

Комисар Калоянов разкри още, че потърпевшият толкова вярвал на историята, че дори обмислял самоубийство.

Извършителят, който е безработен, е проиграл голяма част от сумата в игрална зала, купил си е скъпи дрехи и мотоциклет за 8000 лева, съобщиха от полицията.

Законът предвижда наказание от 2 до 8 години „лишаване от свобода“ и глоба от 1000 до 3000 лева за това престъпление.

Заподозреният е арестуван, задържан е за 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска разглеждане на мярката му за неоклонение в съда.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.