Начало » 63-годишен лекар от ТЕЛК с условна присъда за подкуп от Окръжния съд в Търговище

63-годишен лекар от ТЕЛК с условна присъда за подкуп от Окръжния съд в Търговище

by Manager
0 comment

Окръжният съд в Търговище осъди условно 63-годишен лекар от ТЕЛК за подкуп, съобщиха от съда.

Магистратите са постановили присъдата за това, че за продължителенв период от време – от 15.09.2020 г. до 12.01.2023 г., при освидетелстването на 33 пациенти, в качеството си на длъжностно лице в ТЕЛК е поискал и приел неправомерно суми от тях, т.е. извършил е престъпление по чл. 301 от Наказателния кодекс – подкуп. Общо получената сума е 3080 лв., уточняват съдиите.

В решението им се подчертава, че лекарят не е извършвал клиничен преглед на пациентите при освидителстване на здравословното състояние и работоспособността, а е вписвал направо изводи в медицинските потоколи, уточняват от съда.

За извършеното и след признанието на подсъдимия в условията на съкратено съдебно следствие, съдът наложи наказание от една година лишаване от свобода, което отлага за изпитателен срок от 3 години – условно осъждане, и глоба в размер на 1000 лв.

Освен това лекарят е лишен от възможността да заема държавна длъжност във връзка с освидетелстване работоспособността на лица, като член и председател на специализирана лекарска комисия, за срок от една година, като за същия срок не може да упражнява дейност във връзка с освидетелстване работоспособността на лица, считано от влизане на присъдата в сила.

Подсъдимият трябва да заплати в полза на държавата сумата в размер на 3080 лв., получени от него чрез посочените деяния.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна, уточняват магастратите.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.