Начало » Висш политик в Кипър отива на съд за корупция

Висш политик в Кипър отива на съд за корупция

by Manager
0 comment

Съд в Кипър разпореди бивш висш държавен служител и още трима души да бъдат изправени пред съда по подозрение в корупция следващия месец във връзка с изгодна схема за пари срещу паспорти, прекратена през 2020 г.

Островът на Афродита беше принуден да се откаже от програмата „гражданство срещу инвестиции“ в края на 2020 г. след поредица от медийни съобщения, че системата е била отворена за злоупотреби.

Четирима души, сред които бившият председател на парламента Димитрис Силурис, бивш депутат, изпълнителен директор в сферата на недвижимите имоти и адвокат, ще се явят пред наказателен съд на 26 октомври, постанови в понеделник районният съд в столицата Никозия.

Всички те отричат да са извършили каквото и да било нарушение.

Малко над 7000 души получиха гражданство от 2007 до 2020 г. по програмата, популярна най-вече сред руските и китайските инвеститори.

Преди тя да бъде закрита, кипърски паспорт можеше да бъде получен от инвеститор, а в последствие и от членове на неговото семейство, срещу минимална инвестиция от 2 млн. евро.

И четиримата заподозрени бяха включени в документален филм, заснет от мрежата „Ал Джазира“ и излъчен през 2020 г., в който журналисти под прикритие се представиха за посредници, за да получат паспорт за измислен азиатски инвеститор с криминално досие.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.