Начало » Васил Терзиев в Мюнхен: Прозрачността е най-добрият лек срещу корупцията

Васил Терзиев в Мюнхен: Прозрачността е най-добрият лек срещу корупцията

by Manager
0 comment

Конференцията по сигурност в Мюнхен събра световния политически елит и за мен беше огромна чест да приема поканата за участие в панела за ролята на градовете в опазването на демокрацията. Институциите трябва да възстановят доверието на обществото в тях – това е една от най-важните им роли в опазването на демокрацията. Това написа кметът на София Васил Терзиев във фейсбук профила си след участието му в Мюнхенската конференция.  

По думите му опазването на демокрацията започва от откритостта, затова е ключово да се работи пред очите на хората. Няма да спра да повтарям, че прозрачността е най-добрият лек срещу корупцията, посочи кметът и допълни, че в дискусията многократно е питан кое е първото най-важно нещо, което иска да направи, а отговорът, който е дал, е „да въоръжим хората с информация, за да могат да участват наравно с нас в управлението на града“.

Според столичния кмет без информация, гражданите няма как да участват в дискусиите и в процесите, те започват да не вярват в институциите и да стават апатични. По думите на Терзиев това, което сме наследили, е липсата на всякаква връзка между гражданите и общината, както и между бизнеса и общината. И това очевидно е било нарочно – да има община, която е силно зависима от централното правителство, райони, които зависят напълно от централната община, допълва още той.

По този начин се създават предпоставки за корупция, която е най-големият враг на демокрацията, посочва още кметът. По думите му приоритетна тема за него е стимулирането на местната икономика и как да бъде намалено неравенството в доходите. За да намалим неравенствата, е важно какви инвеститори ще привлечем, смята Терзиев. По думите му трябва да бъдат привличани бизнеси, които да инвестират и да бъдат отговорни към обществото, да инвестират в образование.

Мюнхенската конференция по сигурността се проведе от 16 до 18 февруари. Тя бе открита от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Във форума участваха около 50 държавни и правителствени ръководители и близо 100 министри на външните работи и представители на международни организации. Основните теми, които бяха обсъдени по време на конференцията, бяха свързани с конфликтите в Украйна и Близкия изток.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.