Начало » Турция иска държавен контрол на „Капитан Андреево“ заради корупция

Турция иска държавен контрол на „Капитан Андреево“ заради корупция

by Manager
0 comment

“За Турция е по-добре лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ – „Капъкуле“ да е държавна, а не частна. “Това коментира в интервю турският посланик в България Айлин Секизкьок.

„От десетилетия турските превозвачи, износители и компании се оплакват от работата на пункта – от дългото чакане, от случаите на корупция. Тези обстоятелства са известни в общественото пространство. Бихме се радвали, ако има осигурен български държавен контрол на този граничен пункт, за да бъдат предотвратени всякакви нерегламентирани дейности. Що се отнася до конкретни доказателства, българските власти сами трябва да ги осигурят, вътрешни разследвания могат да установят кой е свързан и отговорен за подкупите и случаите на корупция и всички останали нарушения на закона“, коментира Секизкьок.

От 20 май Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пое всички етапи от извършвания на границата с Турция фитосанитарен и ветеринарен контрол върху стоки, внос от трети страни, за сметка на частната фирма „Евролаб 2011“. Тогава заместник-министърът на земеделието Иван Христанов съобщи, че е получавал заплахи, а му е предлаган и подкуп, заради което му бе назначена и охрана. По първоначални данни за десет години България е загубила около 1 милиард лева от това, че проверките са правени от частна фирма. На 10 юли БАБХ сезира прокуратурата и ГДБОП заради установените драстични нарушения при контрола на граничния пункт „Капитан Андреево“, извършван в последните 10 години от частна форма.

Пред медията Секизкьок посочва, че в дните след промяната хаосът е стигнал такива размери, че времето за обработка от страна на българската граница на един камион е станал 170 часа. Това се наложи, тъй като Агенцията по храните се принуди да изпраща пробите до държавна лаборатория в София, тъй като подобно място не е било предвидено на самата граница от предишното ръководство на агенцията, свързвано с ГЕРБ.

„Вярвахме на българските власти, че ще възстановят контрола, а турските превозвачи и износители проявиха търпение в очакване да бъдат взети мерки. Изгубихме около месец. В тази насока искам да благодаря и да подчертая, че днес е достигнато много добро ниво на пропускливост на граничния пункт“, добавя тя.

През миналата седмица Административният съд – София-град, oтмeни пpeдвapитeлнo изпълнeниe нa зaпoвeдтa нa Българската агeнция пo храните (БАБХ), с ĸoятo се изискваше фирмата „Eвpoлaб 2011“ дa нaпycнe нeзaбaвнo нaeтитe пoмeщeния нa гpaничния пyнĸт „Kaпитaн Aндpeeвo“, ползвани за лаборатория.

Междувременно от Върховния административен съд (ВАС) съобщиха, че се е произнесъл окончателно по три жалби на отстранената фирма. От решенията произлиза, че Агенцията по храните незабавно и безусловно трябва да прекрати действията си, изразяващи се в недопускане на служители на „Евролаб 2011“ ЕООД да извършват товаро-разтоварна дейност и да изпълняват функциите си на оператор по товарите съгласно Регламент 2017/625 на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 г.

По повод данните, изнесени от българската страна за отхвърляни с 246% повече хранителни пратки спрямо миналата година (22 тона дневно срещу 6 тона), Секизкьок коментира, че Турция не толерира твърденията, че вносът на стоки в Европа през това ГКПП досега не е бил контролиран по отношение на нивото на пестициди.

„Това са спекулации, които мога да отрека благодарение на нашата система за контрол. В сравнение с миналата година няма разлика в броя на храните, при които е установено завишено количество на пестициди. В момента нямаме информация за открити храни със завишени нива на пестициди. Турските стоки и преди са били тествани, резултатите са налице. Сега са тествани отново и резултатите са същите„, казва тя.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.