Начало » Срещу 10 000 лв. гаранция пуснаха арестувания от Лаура Кьовеши кмет на Ген. Тошево

Срещу 10 000 лв. гаранция пуснаха арестувания от Лаура Кьовеши кмет на Ген. Тошево

Валентин Димитров е задържан по искане на Европрокуратура

by Manager
0 comment

Арестуваният от прокуратурата на Лаура Кьовеши кмет на Генерал Тошево Валентин Димитров бе пуснат под гаранция от 10 000 лева. Днес сутринта общинската структура на БСП в Добрич събра защитници на кмета пред сградата на Областната дирекция на МВР.

След като излезе от ареста на полицията, Димитров отказа коментар пред медиите, като уточни, че предстои да бъде разпитан. „Заради всички тези хора тук си заслужава да се борим“, каза кметът. И влезе обратно в същата сграда, където се намира и Следствената служба.

Според протестиращите Димитров е най-почтеният кмет, който общината е имала. Недоволството бе провокирано от събитията вчера – кметът беше арестуван по подозрение за измами със субсидии от ЕС за увеличаване на енергийната ефективност на социални жилища. Задържането е по искане на офиса на Службата на европейския главен прокурор в България.

Това е и първият арест у нас по искане на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Установените нарушения са извършени през периода 2017-2019 година. Според събраните доказателства длъжностни лица, участващи в изпълнението на проекта, включително и кметът, са представили невярна информация за извършената работа по него, която освен това не е била завършена до крайния му срок.

Разследваният проект е на стойност 169 000 евро (около 330 000 лева). Документи са били иззети от сградата на общината и от канцеларии на длъжностни лица. Предстои да бъдат разпитани няколко свидетели и заподозрени.

Валентин Димитров е втори мандат кмет, издигнат от БСП, очертаваше се да бъде издигнат за трети. Според протестиращите става въпрос за политическа атака именно във връзка с наближаващите местни избори. Те твърдят, че кметът е изключително честен и работи така, че хората да се чувстват добре.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.