Начало » ЩЕ СЪДЯТ ЗА КОРУПЦИЯ И ЛЕКАРИ, УЧИТЕЛИ И УПРАВИТЕЛИ НА ФИРМИ

ЩЕ СЪДЯТ ЗА КОРУПЦИЯ И ЛЕКАРИ, УЧИТЕЛИ И УПРАВИТЕЛИ НА ФИРМИ

by admin
0 comment

Лекари, учители и управители на фирми ще може да бъдат съдени за корупция, предвижда проект за промени в Наказателния кодекс, който е внесен в парламента.

Той е изработен от Министерството на правосъдието и бе публикуван за обсъждане в началото на октомври миналата година.

Новите предложения, които предстои депутатите да гласуват, засягат корупционните престъпления. Те ще дадат възможност при рушвет и търговия с влияние на съд да се дават и хора от частния сектор, управители на консорциуми, шефове на болници.

Според експертите досега в закона не е намерила място смяната на държавната с частната собственост и се получила противоречива съдебна практика. Едно от основните предложения в законопроекта е разширяване на понятието длъжностно лице. Досега такива бяха служителите в държавните институции като министерствата например. Министерството на правосъдието предлага като длъжностни лица да бъдат третирани още кметовете и работещите в общинската администрация независимо дали са на шефски пост, или пазят и управляват чуждо имущество, както и управители на консорциуми. Увеличаването на категорията длъжностни лица означава, че и те попадат в кръга на разследваните за корупция, става ясно от мотивите на вносителите.

Законопроектът обаче не се посреща еднозначно от юристите. Един от критиците му е проф. Пламен Панайтов, който е ръководител на катедрата по наказателноправни науки в Юридическия факултет на Софийския университет. Той бе председател на парламентарната група на НДСВ и вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски.

“Да си представим – какъвто и да е служител или работник в една компания, която има отношение бонус от насрещната страна, която е изключително доволна от изпълнението на даден договор. Ще излезе, че това е престъпление”, коментира той в правния сайт lex.bg.

Според него предложенията не бива да се приемат, защото всяко нарушение в частния сектор би се третирало като престъпление. “Ще създадем огромен проблем, тъй като правоприлагащите органи в наказателната област няма да имат ясен и точен критерий за разграничаване на основанията за наказателна отговорност от основанията за дисциплинарна и административна”, добави проф. Панайотов. Според него, ако бъдат приети промените, те може да доведат до недоразумения, но и “до произвол при осъществяването на наказателната репресия”.

В същото време обаче от интернет страницата на правосъдното министерство става ясно, че в едномесечния срок не са постъпили предложения по проекта. Предстои промените в НК да се гледат в правната комисия.

Източник: 24chasa.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.