Начало » БИВШ ЧЛЕН НА ВСС ЩЕ ГЛЕДА ДЕЛОТО СРЕЩУ ПЛОВДИВСКИЯ КМЕТ ИВАН ТОТЕВ

БИВШ ЧЛЕН НА ВСС ЩЕ ГЛЕДА ДЕЛОТО СРЕЩУ ПЛОВДИВСКИЯ КМЕТ ИВАН ТОТЕВ

by admin
0 comment

Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Костова ще гледа делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместникът му Димитър Кацарски и кметът на район „Западен“ Димитър Колев, след като прокуратурата внесе обвиненията срещу градоначалник в специализираното съд.

Тримата са обвинени в престъпление по служба във връзка с изграждането на т.нар. зоокът в Пловдив. Според държавното обвинение тримата са осигурили облага от 689 хил. лв. за фирмата „Запрянови 03“ ООД, на която е възложена поръчката за строителството на зоната без обществена поръчка, с пряко договаряне.

Обвинителният акт е внесен от Софийската градска прокуратура (СГП) на 30 януари и е разпределен на съдия Костова. Тя е един от магистратите, които се възползват от кариерния бонус, с който управляващите уреждат бившите членове на ВСС и благодарение на него се преместват от Окръжен съд – Варна, в Специализирания наказателен съд в София. През ноември 2017 г. в специализирания съд са преместени делата за корупция срещу лица, заемащи висши държавни постове.

По делото все още не е насрочено първото, т.е. разпоредително заседание.

Делото срещу Тотев е осмото за корупционни престъпления по високите етажи, което прокуратурата внася в Специализирания наказателен съд.Въпреки това, заседанията по тези дела бяха насрочени бързо – в рамките на няколко седмици след внасянето на инквизиционния акт нито една от делата до този момент не е тръгнала.

Едно от делата срещу бившия директор на ДФЗ Мирослав Николов беше окончателно прекратено и върнато на прокуратурата, тъй като съдът прие, че обвинението срещу него е повдигнато и внесено от некомпетентна прокуратура – Софийска градска прокуратура, вместо от специализираното прокуратура. По други дела се уреждат разпоредителните заседания по различни причини.

Източник: www.capital.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.