Начало » Схема за източване на близо 1 млн. лв. разкриха служители на НОИ в Смолян

Схема за източване на близо 1 млн. лв. разкриха служители на НОИ в Смолян

by Manager
0 comment

Схема за източване на Държавното обществено осигуряване разкриха служители на НОИ – Смолян. Предотвратените щети са за близо 1 милион лева. 57 души, работили в Испания, подали документи за обезщетение за безработица и трябвало да получат над 500 хил. лв., съобщи БНТ.

На 40 човека са изплатени над 250 хил. лв. Доклад на Инспекцията по труда и социалната сигурност в испанската провинция Бургос обаче показал, че тези хора не са се осигурявали. Испанските власти разкрили още 9 души, които също подали документи за обезщетение в други поделения на НОИ в страната, без да са плащали осигуровки. В крайна сметка 26 души не са получили обезщетения, а тези, взели пари неправомерно, трябва да ги връщат с лихвите.

Според анализ на НОИ, за 4 години пенсиите отпуснати при специални условия са се увеличили с 18%, за сметка на това пенсиите отпуснати по общия ред намаляват с малко над 5 на сто.

При специални условия се пенсионират категорийните работници, балерини, балетисти. Хората, които нямат необходимия стаж, също попадат в тази категория, защото възрастта за пенсиониране за тях е по-висока. Пенсия в намален размер получават всички, които имат необходимия стаж, но са решили да се пенсионират до една година преди да са навършили възрастта.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.