Начало » ПРОКУРАТУРАТА С НИТО ЕДНО РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА КОРУПЦИЯ В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ

ПРОКУРАТУРАТА С НИТО ЕДНО РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА КОРУПЦИЯ В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ

by admin
0 comment

Прокуратурата няма нито едно разследване за борба срещу някой от изпълнителната власт – срещу депутат, министър, заместник-министър, областен управител или какъвто и да е друг член на изпълнителната или законодателната власт.

Това съобщиха от  Mediapool , като се позоваха на данните от държавното обвинение за висящите разследвания за т.нар. „корупционни“ престъпления, предоставени по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

От отговора се разбира, че в момента прокуратурата води общо 127 разследвания за „корупционни“ престъпления по високите и средните етажи на властта. От тях 93 са срещу кметове.

Срещу депутати има три разследвания – за безстопанственост, пране на пари и осуетяване на наказателно преследване. Водят се четири разследвания срещу министри – за длъжностно присвояване, неизгодна сделка и две за престъпления по служба.

Делата срещу заместник-министри са пет – едно за безстопанственост и четири за престъпления по служба. Срещу шефове на държавни агенции има четири дела – едно за безстопанственост и три за престъпления по служба. Разследва се един областен управител отново за престъпление по служба.

Няма дела срещу управители на здравната каса, срещу директорите в НАП, НОИ, шефовете в митниците, членове на Комисията за конфискация и Висшия съдебен съвет, съдебните инспектори, членовете на Бюрото за контрол на СРС и заместник-областните управители.

Данните на държавното обвинение показват, че най-много разследвания има в местната власт, вероятно защото и нейните представители са по-многобройни. Общо 76 дела се водят срещу бивши или настоящи кметове на общини. Те са основно за безстопанство и за престъпления по служба. Има и две дела за подкуп, които без съмнение могат да се наричат ​​“корупционни“. Мишени на прокуратурата са по 8 депутати и кметове на областите.

Разследванията срещу съдии и прокурори са повече от тези срещу цялата изпълнителна и законодателна власт.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.