Начало » Най-ниско ниво на корупцията у нас от 10 години

Най-ниско ниво на корупцията у нас от 10 години

by Manager
0 comment

Възприятието за нивото на корупцията в България през 2023 г. е било такова, че на страната е дадена най-добрата оценка за борбата с нея от повече от 10 години. С 45 от максимални 100 единици в Индекса за възприятие на корупцията страната ни се изкачва с две позиции до 67-о място в глобалната класация от 180 държави на организацията „Трансперънси интернешънъл“.

 

Данните са публикувани днес, изчислението и основано на 13 външни източника и представят как нивото на корупция в обществения сектор се възприема от експерти и хора от бизнеса. Индексът за възприятие на корупцията в България през 2023 г. е 45 пункта, като това отрежда страната ни на 67 място в световната класация и на предпоследно място в ЕС. Това съобщи Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ при представянето на резултатите от индекса на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

 

Стоп на корупцията
Стоп на корупциятаИзточник: Depositphotos

Според индекса на последното място за втора поредна година с 42 точки е Унгария, Румъния е с 46 точки, а Гърция е с 49, съобщи Калин Славов. Индексът за възприятие на корупцията на Transparency International за 2023 г. включва 180 държави и територии по света, като той измерва нивото на корупцията в публичните институции. Изследването класира страните по скала от 100 (показател на ниско ниво на корупция) до 0 (показател за максимално високо ниво на корупция).

 

Индексът е изграден на базата на 13 различни изследвания, проведени от 122 независими международни институции и изследователски организации. В сравнение с 2022 г. страната ни изменя своя резултат от 43 на 45 точки. Сравнението за периода от 2012 г. досега показва минимална промяна в стойностите на индекса от 41 точки през 2012 г. до 45 точки през 2023 г., се посочва в доклада.

 

Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур, Швеция, Швейцария са на първите места в глобален план, а на последните са – Йемен, Южен Судан, Сирия, Венецуела и Сомалия. Стойността на индекса за света е 43 точки, като няма съществена промяна в последните години. Изследването за 2023 г. показва, че страната все още не е преодоляла значителни проблеми с върховенството на закона и с олигархичното влияние, се посочва още в доклада. Според Славов в България липсва цялостна визия и енергия в процеса на противодействие на корупцията.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.