Начало » Корупцията се превръща в системен проблем за България

Корупцията се превръща в системен проблем за България

Прокуратурата дължи отговор на обществото, какво е направила от първите обявени в списъка "Магнитски" досега, казва адвокат Александър Кашъмов

by Manager
0 comment

При обявения нов списък „Магнитски“ има две новости – че вече и Великобритания налага санцкии и че очевидно това се превръща в системен проблем за България. Списъкът има правно значение у нас. Всяко едно съобщение за извършено престъпление според НПК представлява законен повод за образуване на досъдебно производство. Това каза за Нова телевизия адвокат Александър Кашъмов.

Според него друго важно нещо е, че не само прокуратурата разследва – НАП също може да го направи. „Прокуратурата дължи отговор на обществото, какво е направила от първите обявени в списъка „Магнитски“ досега. В една демократична държава в ЕС не може разкрития за престъпни деяния да минават и отминават. Последният списък е поредно послание да си изчистим „градинката“. Има процедура, при която лице може да излезе от списъка“, заяви той

Адвокат: Корупцията се превръща в системен проблем за България - 1

Адвокатът разказа и историята на американския закон. „Магнитски“ беше приет след жестокото умъртвяване на достоен руски адвокат – Сергей Магнитски.

„Той доблестно по повод кражбата на американска компания с покровителството на високи кръгове в руското управление, подава сигнал срещу престъпното деяние. Затова е осъден и третиран нечовешки, в крайна сметка умира. Като морален жест и предупреждение и превенция, се приема този закон. Той предвижда запориране на имущество, което е на територията на САЩ, а също и забрана за влизане. И други държави като Великобритания и Канада имат такъв закон“, обясни Кашъмов.

 

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.