Начало » Комисията „Антикорупция“ ще може да подслушва

Комисията „Антикорупция“ ще може да подслушва

by Manager
0 comment

Новосъздадената държавна комисия за противодействие на корупцията (КПК) ще може да изгради свое звено, което самостоятелно да прилага специални разузнавателни средства (СРС) при разследвания за корупция.

Това решиха депутатите в парламентарната правна комисия, които днес довършиха разглеждането на второ четене на новия антикорупционен закон. Проектът е подкрепен от управляващото мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Тепърва предстои окончателното му гласуване в пленарната зала. Това е един от законодателните приоритети на мнозинството, като приемането му е свързано и със задълженията на страната по Нациноналния план за възстановяване и устойчивост.

В момента СРС се прилагат от Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), ДАНС и МВР. Военното и цивилното разузнаване могат също да използват такива средства, но само в своите специализирани сфери на действие. По предложение на ГЕРБ-СДС в тази малка група институции, които имат законното право да подслушват и да използват други специални методи, сега се включва и бъдещата КПК.

Тази идея не се прие еднозначно в редиците на управляващите. ПП-ДБ се раздели, като бившият вътрешен министър Бойко Рашков категорично отхвърли предложението. Той посочи, че в закона дори не е подробно разработено по какъв начин ще се използват различните специални способи. Рая Назарян от ГЕРБ-СДС изтъкна, че цялата идея на новия закон е антикорупционната комисия да може да извършва самостоятелни разследвания във всички посоки – например, председателите на ДАНС и ДАТО също попадат в кръга на хората, които потенциално могат да бъдат разследвани.

От КПКОНПИ – действащата антикорупционна комисия, от която предстои да се роди новата КПК, предупредиха депутатите, че създаването на такова специално звено може да се окаже много трудна задача. Зам.-шефът й Антон Славчев посочи, че ще се изисква значителен човешки и финансов ресурс, а пълноценното организиране на звеното може да отнеме поне 2-3 години.

Това не възпря управляващите да наложат промяната, но остана усещането, че спорът по въпроса не е приключен и ще продължи в пленарната зала.

УДЪЛЖЕН МАНДАТ

Процедурата по избора на членовете на КПК ще отнеме време. Депутатите решиха, че до нейното приключване настоящите членове на КПКОНПИ ще продължат да вършат работата си. Някои от тях ще отидат в КПК, а другите – в бъдещата комисия по отнемане на незаконно придобито имущество. Това е вторият орган, който ще се получи от разделянето на КПКОНПИ, което ще се извърши с новия закон.

Инфо: segabg.com

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.