Начало » КОЛЕКТИВНА КАРТА НА КОРУПЦИЯТА ВЪВ ФРАНЦИЯ

КОЛЕКТИВНА КАРТА НА КОРУПЦИЯТА ВЪВ ФРАНЦИЯ

by admin
0 comment

През последните две години доброволците следят корупционните присъди в частния и публичния сектор, създавайки уникална база данни.

Раймонд Бономо е пенсионер – доброволец в асоциацията „Прозрачност за Франция“, която поддържа от компютъра в дома си единствената публична база данни за издадени присъди за корупция и нарушения на почтеността и обществения морал в  Франция .

През последните две години той прекарва всяка сутрин, около един час, за да актуализира базата с данни, като преброява  присъдите, произнесени от френската съдебна  система. Част от информацията му се предоставя от мрежа от потребители в интернет, но основният му източник е пресата. 

Раймонд проверява внимателно данните като: дата на разкритата корупционна практика, място, размер на щетите на обществения интерес и др. Преди да бъдат записани в базата данни всяка информация задължително се потвърждава и от минимум трима души, членове на организацията за прозрачност и борба с корупцията.

Фабиен Швебел, 26-годишен, доброволец в „Трансперънси интернешънъл – Франция“ отговаря за техническата част на Дубай, където работи като компютърен инженер. Той разработва картата, за да  визуализира корупцията по регион. Също така е разработен и инструмент за сравняване на броя на случаите по региони, като за целта се използват националните данни за БВП като индекс, тъй като счита, че в районите с по-слаба икономическа активност има по-малко възможности за корупция,

Уникална картография във Франция

При липса на централизирани и обществени данни към момента техните  карти са  единствени по  рода си в  Франция. На картата са нанесени 660 регистрирани случая (включително 440 от 2014 г. и други 100 датират преди 2010 г.), създаващи контрастиращ пейзаж на корупцията на територията на страната. В  класациите  на най-засегнатите от корупцията региони са  Ил-де-Франс  и региона РАСА, а рекорда се държи от Корсика .

По-голямата част от случаите се отнасят до незаконното прихващане на публични средства чрез системата за обществени поръчки. Според Раймонд Бономо това явление подкопава основите на републиката във всички сфери на общественото живот и затова заклеймяването на избраните длъжностни лица е не само желателно, но и крайно наложително.

Този подход за борба с корупцията „върви в правилната посока“, смята Чарлз Дюшейне – съдия, отговарящ за създаването на бъдещата антикорупционна агенция, която е предвидена да започне работа през пролетта на 2018 г. 

„След като подобни инструменти, които са в основата на гражданската инициатива, помагат да се  осигури  видимост на корупцията и да  се идентифицират  тенденциите на това явление, тя трябва да срещне подкрепа на всички нива в държавата“, смята съдия Дюшайне.

Отваряне на данните – основен проблем за прозрачността

Базата данни са свободни и достъпни на сайта. Подобно на Wikipedia и други подобни платформи и на този сайт всеки може да се възползва от възможността да  разработва свои собствени анализи за корупцията, както и да предложи данни за корупционните практики, които са се появили. 

Тази карта на асоциацията „Прозрачност за Франция“ е част от един отворен процес на обмен на данни за случаи на корупция, а желанието на нейните създатели е те да се разпространяват  сред широката общественост, с което да се превърнат в основни инструменти, в борбата срещу корупцията.

Администраторът на сайта Реймънд Бономо обеща, че денят, в който информацията за присъдите за корупция стане публична и достъпна за всеки гражданин, той ще спре поддържането на този сайт, защото картата няма да бъде необходима вече.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.