Начало » „ДИ ЦАЙТ“: БЪЛГАРИЯ Е КОРУМПИРАНА, НО БЕЗОПАСНА ЗА ЕС

„ДИ ЦАЙТ“: БЪЛГАРИЯ Е КОРУМПИРАНА, НО БЕЗОПАСНА ЗА ЕС

by admin
0 comment

„Корупирана, но не създава проблеми за ЕС“ – под това заглавие германският в. „Джи Цийт“ представи миналата седмица България като председател на Съвета на ЕС от 1 януари.

За първи път тази най-бедна страна в ЕС поема тази позиция, пише изданието и допълва, че българите може да са запълнили дупките по пътя между летището в София и НДК, да са изпълнили града с 3000 камери и каруците да изчезнат от улиците на столицата , но не са поставили под контрола на корупцията.

Авторът Томас Розер описва Националния дворец на културата като бивш „олющен бункер“ и обяснява, че сградата, модернизирана срещу 22.5 млн. Еврото е толкова символ на усилията на правителството да се представи добре, така и на основния й проблем – корупцията, защото прокуратурата разследва предишния директор за злоупотреба с държавни средства.

Корупционните служители няма да се опасяват, допълва Розер. „Никой не поставя сериозно под въпрос членството в ЕС и НАТО, поне защото е прекалено очевидно, че страната ще се разпадне без тези две държави. Така че България с желание играе ролята на партньор на ЕС на Балканите, която не създава проблеми и на който може да се разчита. „

Девизът на председателството е „Съединението прави силата“, но за България засега това означава, че тя не се противопоставя на големите и доминиращи държави в ЕС, допълва Розер. За изминалите 11 години на членство страната се опитва да поддържа хармония в отношенията с Брюксел и особено с Берлин, а според Евробарометър българите имат почти рекордно (57%) доверие в съюза.

Пропуснати шансове

Но също така за 25 години България губи почти една пета от населението си и в страната са останали предимно възрастни хора, застрашени от бедност при средна пенсия от 170 евро. Повече от десетилетие след присъединяването към ЕС остава на дъното на почти всички статистики. Въпреки съществената икономическа активност от близо 3% от БВП годишно и публичния дълг под 30% от БВП емиграцията продължава.

Жизненият стандарт в градове като София, Пловдив, Бургас или Варна значително се е подобрил през последните 10 години, не само ИТ сектора намира квалифицирани ивтини работници, нови линии, жп линии, пристанища и метро линии са изградени с помощта на ЕС. Мнозина българи обаче смятат, че страната им е пропуснала много повече шансове в сравнение с другите присъединили се – съседна Румъния, например, вече навлезе в Хърватия благодарение на доста по-силен растеж.

Отдавна България иска да влезе в Шенген и въпреки че е покрила техническите изисквания, граничарите й са смятани за корупрани, продължава статията. Популистите и социалистите прокарват проруски курс. Ограда по границата с Турция започна да се издига още преди Унгария да запечата през 2015 г. достъпа от Сърбия и Хърватия, мигрантите, които се опитват да минат през България, се оплакват от побоища и побои от полицията, а в граничните райони чакат националистически отряди и депутати.

Авторът запознава читателите на „Ди Цийт“ и с цитати от изказванията на вицепремиера Валери Симеонов, заради които през октомври бе осъден в Бургас за използване на езика на омразата.

Корупраните нямат какво да се бори

„Изследването на Европейския парламент от 2016 г. твърди, че корупцията струва 15% от БВП на България всяка година.“ Олигархични и олигархични “ и бизнес интересите държат политиката и правораздаването под контрол – докато извършилите престъпления политици в съседна Румъния масово свършват в затвора, в България корумпираните служители все още почти нямат причина да се опасяват, че ще бъдат санкционирани ни. „

Розер изрежда и отсъствието на други коригиращи фактори за корупцията – докладите на Европейската комисия остават почти без последици, а медиите, вместо да действат като аларма, са станали бездомни и през годините на членство в ЕС страната се е отказала от 51-о място на 109-о място в класацията за свобода на медиите на „Репортери без граници“.

„Дори държавният ръководител не вярва в антикорупционния закон, приет внезапно преди Коледа, той няма да свърши работа, защото не защитава анонимността на информаторите, посочва Илиана Йотова, вицепрезидент на България:“ Проведоха го, само за да можем да заявим в началото на европредседателството, че имаме антикорупционен закон. „

източник: dnevnik.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.