Начало » Изправят пред Темида трудов инспектор, уличен в корупция

Изправят пред Темида трудов инспектор, уличен в корупция

Държавният служител поискал и взел 500 лева от предприемач, за да му спести акт за работник без договор

by Manager
0 comment

Съдебният процес срещу трудовия инспектор, взел 500 лева рушвет, за да не състави акт на предприемач за работник без трудов договор, започва в Окръжния съд в Пазарджик. Насрочено е разпоредително заседание, което ще се проведе от 14,00 часа, съдия-докладчик е Ирина Джунева.

Делото е образувано по обвинителен акт на ОП – Пазарджик. Срещу Г.Й. е повдигнато обвинение за това, че в периода 31.08.2021 – 10.09.2021 г. в качеството на длъжностно лице – гл. инспектор в Дирекция „Инспекция по труда“ е поискал и приел сумата от 500 лв. от И.П. Подкупът е поискан, за да не бъде съставян акт срещу работодател за извършено административно нарушение – информират от пресцентъра на Съдебната палата.

Припомняме, че деянието бе разкрито, след като предприемачът, вместо да плати рушвета, подал сигнал в полицията. Трудовият инспектор е поискал 1000 лева, но приел и наполовина по-малката сума, установили са разследващите. Това се случило след проверка, извършена на 3 август в обект на фирма в село Мало Конаре, когато се установило, че един от работниците няма сключен трудов договор. Обвиняемият, който бил проверяващ инспектор, поискал от представителя на фирмата 1000 лева, за да не му наложи максималната глоба от 15 000 лева за нарушението.

След получаване на сигнала под ръководството на Окръжната прокуратура служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ започнали разследване. На 10 септември обвиняемият е бил задържан в кабинета си в сградата на  Инспекцията по труда в Пазарджик след получаване на 500 лева от поискания подкуп от представител на проверяваната фирма.

Marica.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.