Начало » Индексът за възприятие на корупцията: България е на предпоследно място в ЕС

Индексът за възприятие на корупцията: България е на предпоследно място в ЕС

Според данните за 2023 г. страната ни бележи ръст от два пункта спрямо предходната година

by Manager
0 comment

Индексът за възприятие на корупцията в България през 2023 г. е 45 пункта, като това отрежда страната ни на 67 място в световната класация и на предпоследно място в ЕС. Това съобщи Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ при представянето на резултатите от индекса. Според данните на последното място за втора поредна година с 42 точки е Унгария, Румъния е с 46 точки, а Гърция е с 49.

Индексът за възприятие на корупцията на Transparency International за 2023 г. включва 180 държави и територии по света, като той измерва нивото на корупцията в публичните институции. Изследването класира страните по скала от 100 (показател на ниско ниво на корупция) до 0 (показател за максимално високо ниво на корупция). Индексът е изграден на базата на 13 различни изследвания, проведени от 122 независими международни институции и изследователски организации.

В сравнение с 2022 г. страната ни изменя своя резултат от 43 на 45 точки. Сравнението за периода от 2012 г. досега показва минимална промяна в стойностите на индекса от 41 точки през 2012 г. до 45 точки през 2023 г., се посочва в доклада.

Дания (90 т.), Финландия (87 т.), Нова Зеландия (85 т.), Норвегия (84 т.), Сингапур (83 т.), Швеция ( 82 т.), Швейцария (82 т.) са на първите места в глобален план, а на последните са – Йемен (16 т.), Южен Судан (13 т.), Сирия (13 т.), Венецуела (13 т.) и Сомалия (11 т.). Стойността на индекса за света е 43 точки, като няма съществена промяна в последните години.

Изследването за 2023 г. показва, че страната все още не е преодоляла значителни проблеми с върховенството на закона и с олигархичното влияние, се посочва още в доклада. Според Славов в България липсва цялостна визия и енергия в процеса на противодействие на корупцията.

„Българските институции, като част от една правова държава, не са на достатъчно добро равнище, за да имат потенциала да ограничават корупцията. Никой не е преборил корупцията”, каза председателят на УС на „Прозрачност без граници” Огнян Минчев. По думите му опитите за реформиране на съдебната система продължават да  бъдат „твърде плитки”.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.