Начало » И Швеция блокира България за Шенген

И Швеция блокира България за Шенген

Широко разпространената корупция и липсата на действия срещу организираната престъпност са сред основните критики към страната

by Manager
0 comment

Швеция вероятно ще се присъедини към Нидерландия и също ще блокира България, Румъния и Хърватия при опитите им да се присъединят към Шенгенското пространство. Това става ясно от изказване както на политическата опозиция в страната, така и на един от коалиционните партньори, изразили позицията си пред шведския всекидневник Dagens Nyheter.

Правителството на малцинството в скандинавската страна няма пълна подкрепа в парламента и е напът да запише първото си „поражение“ в Законодателния орган, тъй като и социалдемократите, и демократите са против предложението за разширяване на Шенген.

Правителството няма подкрепа в парламента за позицията си“, съобщава социалдемократът Ардалан Шекараби.

На заседанието на комисията по правосъдие в четвъртък правителството, начело с новия премиер Улф Кристерсон, представи предложение, с което Швеция подкрепя разширяването на зоната за свободно движение.

Според предложението Швеция трябва да каже „да“ на приемането на Румъния, България и Хърватия в рамките на сътрудничеството.

„Ние вярваме, че когато става въпрос за разширяване на Шенгенското пространство, трябва да започнем от нашите нужди да контролираме влизането и излизането и да сме сигурни, че разполагаме с всички инструменти, от които се нуждаем в борбата с престъпността“, каза Ардалан Шекараби, който е и говорител на правна политика.

Това не е маловажен проблем. На практика това би означавало премахване на контрола при влизане и излизане“, добави той.

Шекараби е изненадан, че правителството е готово да подкрепи разширяването, без предварително да го е обсъдило заедно с политическата опозиция.

Не смятаме, че това е в интерес на вътрешната сигурност на Швеция“, казва Ардалан Шекараби.

Въпросът за разширяване на Шенгенското пространство се насърчава от сегашното председателство на ЕС – това на Чехия – което иска страните от ЕС да вземат решение през декември.

От групата на шведските демократи също изразяват критики към „широко разпространената корупция и липсата на действия срещу организираната престъпност“.

Изказването на опозицията идва няколко седмици след поисканите от Нидерландия „допълнителни разследвания“ за върховенството на закона и корупцията в Румъния и България.

 

Източник: economic.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.