Начало » Европейската комисия наказва държава заради корупция

Европейската комисия наказва държава заради корупция

Унгария може и да не получи 7.5 млрд. EUR

by Manager
0 comment

Европейската комисия (ЕК) за първи път в историята на ЕС официално предложи да се замразят плащанията към държава от общността от бюджета на Съюза. Размерът на замразените плащания към Унгария може да достигне 7,5 млрд. EUR.

Еврокомисарят по бюджета и администрацията Йоханес Хан заяви в неделя след извънредно заседание на колегиума на ЕК, че причината за това решение са недостатъчните усилия на страната за борба с корупцията. Самият факт за свикването на такава среща през уикенда вече е изключителна стъпка за ЕС.

„Стигнахме до извода, че плащанията от бюджета на ЕС в Унгария не са достатъчно защитени, мерките, предприети от Унгария в областта на борбата с корупцията и конфликта на интереси, са недостатъчни“, каза Хан в рамките на Фонда за балансирано развитие на ЕС , което съответства на приблизително 7,5 млрд. EUR. Сега тази мярка трябва да бъде разгледана от Съвета на ЕС, където са представени всички страни от общността.

„Това е около една трета от всички плащания, които Унгария получава по фонда за балансирано развитие (който е основният източник на плащания от бюджета на ЕС за тази страна)“, каза Хан.

Сумата от 7,5 млрд. EUR представлява около 5% от БВП на Унгария. „Това е първият път, когато се прилага механизмът за обвързване с условия за плащания от бюджета на ЕС, който стартира едва на 1 януари тази година“, каза комисар Хан.

 

Източник: fakti.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.