Начало » The Economist: София е един от най-пропитите с корупция градове в Европа

The Economist: София е един от най-пропитите с корупция градове в Европа

Слес нас са само Истанбул, Баку и Букурещ

by Manager
0 comment

София е един от най-лошите градове за живеене в Европа и един от най-пропитите с корупция. Това показва класация на The Economist. Българската столица попада в „топ 5“, но от долу нагоре. Казано иначе – отново сме на дъното. Зад нас са единствено Истанбул, Баку и Букурещ, съобщава Frognews.bg.

Класацията проследява как градовете в Европа се възстановяват след пандемията от COVID-19. Индексът сравнява 172 града по света в пет категории: култура и околна среда, образование, здравеопазване, инфраструктура и стабилност. Много от най-удобните за живеене градове в света в тазгодишното издание са в Западна Европа. На първо място е Виена. Австрийската столица за трети пореден път заема челното място. Копенхаген и Цюрих влизат в челната петица.

Повторното отваряне на градовете в Западна Европа върна средните резултати в региона до нещо близко до нормите им преди пандемията. Това го прави и най-добрият за живеене регион в световен мащаб. Не всички краища на континента обаче се радват на подобни резултати.

Градовете в Източна Европа се възстановяват с по-бавни темпове и средният резултат спрямо този в западната част на стария континент е по-нисък с около 20 пункта. Равносметката – задъхана здравна система заради бавно внедряване на ваксините, пропити с корупция градове.

Истанбул, единственият град в Турция, включен в класацията, е с най-нисък резултат в Европа. Все по-авторитарното ръководство при турския президент Реджеп Ердоган и растящата инфлация все повече влошават качеството на живот. Баку, столицата на Азербайджан – една от най-корумпираните страни в Европа според Transparency International, е вторият най-малко предпочитан град за живеене в Европа.

Ситуацията може би няма да се подобрява. Идва зима, а добре знаем, че Столичната община, макар и да не признава поражението си, не е направила особено много за борбата с мръсния въздух. Резултатът – всяка година сме свидетели на едно и също – София удря челните места в класациите за градовете с най-лош въздух.

Политическата нестабилност също влияе върху начина на живот. Липсата на работещ парламент, който да взема навременни решения в състояние на икономическа криза и продължаваща месеци наред война в Украйна създават усещания за несигурност.

Проблемите с корупцията също продължават да разтърсват страната ни. България все още е на челните места за корупция по високите етажи, а редица доклади на европейски институции посочват и липса на осъдителни присъди на лица по високите ешелони на властта. Проблем има и с прокуратурата, която отказва да започне разследвания за редица престъпления заради „липса на достатъчно доказателства”. Липсата на контрол върху главния прокурор също е проблем, който се отразява.

Източник: inews.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.