Начало » Добромир Иванов: Усещането за корупция вече се смята за нормално в България

Добромир Иванов: Усещането за корупция вече се смята за нормално в България

Обществена тайна е, че много сектори в икономиката на България са в сивото, но за това са виновни неработещите институции, казва директорът на BESCO

by Manager
0 comment

„Обществена тайна е, че много сектори в икономиката на България са в сивото, но за това са виновни неработещите институции, както и натрупването на няколко кризи в страната“, това каза пред Радио „Фокус“ Добромир Иванов – изпълнителен директор на BESCO, Българската стартъп асоциация, в която членуват български компании, които са на глобалния пазар.

„Най-очевидната щета имиджово за страната ни е това, че България се ползва с лоша репутация навън, то пречи на всеки един българин да се реализира навън“, допълни той.

Според него всички имат интерес този имидж да бъде подобрен, за да може и икономиката да се изсветли и да работи. Той изрази мнението, че основните причини за огромния дял сива икономика в България са неработещите институции, както и натрупването на няколко кризи в момента.

„Това води до по-голям сив сектор, защото хората, особено при неработещи институции, всеки, който има проблеми, си намира начини да прикрива пари, което не ползва с нищо добро държавата ни, а вреди“, каза още той.

„Българите свикнаха винаги да сме на последно място на лошите статистики, допълни Недялко Дервенков – изпълнителен директор на BESCO.

„Това трябва да се промени по някакъв начин. Визията на това, което BESCO прави, е да трансформираме икономическия модел на България към индустрии с висока добавена стойност, защото това е начинът да изпращаме позитивни послания навън“.

„Усещането за корупция вече се смята за нормално в България. Институциите се опитват да се преборят с това не работейки по-добре като институции, а чрез самото законодателство, което е огромен проблем, защото реално така се създават излишни регулации“, каза още Добромир Иванов.

Според него по този начин се връзват ръцете на добрите предприемачи: „Ние вместо да развържем ръцете и да дадем повече свобода на тези, които могат и имиджово да поставят България на съвсем друго място и да докарат пари на държавата ни, точно тези хора страдат от регулациите“.

Недялко Дервенков добави, че ако искаме да изсветлим тези 33%, на на нас ни трябват инклузивни институции и най-бързият начин за достигне на тези инклузивни институции е чрез прозрачност, а до прозрачност се стига по най-лесния начин чрез дигитализация.

От своя страна Добромир Иванов изрази оптимизъм за заработването на институциите, което е ключът на проблема, като според него трябва все повече и повече хора, виждайки проблема, те трябва да участват в разрешаването им, като съберат всички, които трябва да разрешат този проблем и той да се случи, и тогава това ще доведе все повече институциите да заработват по-добре.

/fakti.bg/

 

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.