Начало » Здравното министерство нареди проверка има ли корупция в болница „Лозенец“

Здравното министерство нареди проверка има ли корупция в болница „Лозенец“

by Manager
0 comment

Министерството на здравеопазването е разпоредило проверка на фактите и обстоятелствата в болница „Лозенец“. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов по повод твърденията за корупционни схеми.

Очаква се в края на февруари да бъде изготвен доклад по проверката. Тогава ще има повече яснота за случващото се в лечебното заведение.

Гетов посочи, че НЗОК е провела подобна проверка, в резултат на което се е стигнало и до медиите.

Той изрази съжаление, че както историята в болница „Лозенец“, така и тази и в „Пирогов“ много влияят върху имиджа и отношението към системата на здравеопазването и носят негативи и за болниците, и за лекарите, за медицинските специалисти.

Може би трябва да разделим мениджърите от лекарите, защото идеята е българските граждани да бъдат лекувани качествено тогава, когато им е необходимо, отбеляза Гетов.

Той заяви, че в здравното министерство са получили въпросния сигнал от доц. Добри Хазърбасанов, запознали са се с него и веднага са реагирали, както е било и със случая „Пирогов“.

Гетов поясни, че министърът на здравеопазването и ресорното ведомство определят правната рамка и регулаторната рамка, в която функционира системата, но нямат контролни функции. Той увери, че Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ също ще предприеме необходимите действия.

Гетов посочи и че конкурсите за нови директори на болници ще бъдат обявени, след като наближи времето за всеки един, тъй като техният мандат изтича. Засега обаче конкурсите са спрени, за да се прецени кой кога да бъде обявен.

Относно казуса с „Пирогов“ зам.-министърът отбеляза, че там ситуацията е в периода за възможност за обжалване на решението на съда.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.