Начало » Сарафов погна висш прокурор заради 103 забавени преписки

Сарафов погна висш прокурор заради 103 забавени преписки

by Manager
0 comment

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов предлага Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарно производство срещу прокурорът от Върховната касационна прокуратура Максим Колев, съобщи държавното обвинение.

Повод за искането е проверка на работата на прокурора, която е установила забавяне на 103 преписки в периода от началото на 2022 г. до юли т.г.

Прокурор Колев се е произнесъл или предприел действия със закъснение в срок до 2 месеца по 34 случая, а със закъснение над 6 месеца – по 69 случая, като в 22 от тях забавянето е от и над 1 година. Преписките са му били възложени, докато е бил в отдел „Специализиран“, и по-конкретно в групата, която разследва корупционни престъпления, се посочва в съобщението. Не става ясно обаче преписките по кои казуси е забавил прокурорът и дали сред тях има такива с голям обществен интерес. Известно е обаче, че ако ВКП трябва да се произнесе по някое знаково дело, то то отива точно в този отдел. Колев вече не е в него, а е в отдел „Съдебен“.

В специализирания отдел прокурорът е наблюдавал преписки с фактическа и правна сложност при значителна натовареност, която е надвишавала близо два пъти средната натовареност на прокурорите там, посочва прокуратурата. Не се обяснява обаче дали Колев е получавал преписките на принципа на случайното разпределение, или са му възлагани по друг начин. Възможно е при него да се е натрупала повече работа, защото той отдавна е в този отдел.

„Подобно безхаберие и немарливост не може да се толерират и търпят“, коментира пред „Сега“ Сарафов. Според него ако някой като Колев бъде толериран, това ще е лош сигнал към останалите прокурори.

/segabg.cом/

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.