Начало » Рекордна награда за антикорупционен сигнал срещу Ericsson, подаден в САЩ

Рекордна награда за антикорупционен сигнал срещу Ericsson, подаден в САЩ

by Manager
0 comment

Съединените щати са платили рекордните 279 милиона долара на подател на сигнал срещу корупционни практики в Ericsson, съобщи The Wall Street Journal. Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) разследва незаконни плащания, които телекомуникационната компания е направила в редица страни, за да получи договори.

През 2019 г. SEC съобщи, че като част от споразумение с регулаторите, Ericsson се съгласи да плати глоба от 1.1 милиарда долара за плащане на подкупи и рушвети на служители в Китай, Саудитска Арабия, Индонезия, Виетнам, Кувейт и Джибути. Така компанията получава милиони долари печалби чрез незаконни действия, нарушавайки законодателството на САЩ в борбата с корупцията в чужбина (Foreign Corrupt Practice Act – FCPA).

Самата Комисията по ценни книжа и борси на САЩ не разкрива нито самоличността на на подателя, нито размера на изплатения му “стимул”. Съгласно правилата на регулатора, ако подаденият сигнал наистина подпомогне разследването на корпоративно престъпление, подателят получава между 10% и 30% от общата сума, която компанията плаща при сключване на споразумение с регулаторите.

Предишният рекорд беше 114 млн. долара. Тогава Комисията по ценни книжа и борси на САЩ плати тази сума на подателя на сигнала през октомври 2020 г., също без да разкрива името му и казуса, заради който е получил наградата.
Източник: /banker.bg/

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.