Начало » Оправдан за подкуп професор съди МВР за 50 000 лева заради зрелищния си арест

Оправдан за подкуп професор съди МВР за 50 000 лева заради зрелищния си арест

by Manager
0 comment

Бившият преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. Симеон Василев съди МВР заради зрелищния си арест преди 5 години. Той иска обезщетение от 50 000 лв. за преживения стрес, довел до обостряне на исхемичното му заболяване, както и за опетняването си име.

Проф. Василев и колегата му Николай Банков, който впоследствие почина от Covid-19, бяха задържани на 16 май 2017 г., след като студентът от вуза Боян Атанасов подал сигнал, че му искат пари за взимането на изпит. Впоследствие срещу двамата бяха повдигнати конкретни обвинения и след това отстранени като преподаватели от университета.

 

Проф. Василев беше обявен за невинен и от Окръжния, и от Апелативния съд в Пловдив.

В хода на делото пред Пловдивския административен съд съпругата на проф. Симеон Василев казва, че цял живот ще помни случилото се в деня на задържането, когато отишла в кабинета му в университета. „Той седеше, не му даваха нито да разговаря, нито да мръдне от мястото, където стоеше, хората ровеха нещо и търсеха нещо, но нищо не намериха“, описва тя. Обиските продължили и в дома му, където полицаите отново не давали на професора да мръдне, не го пуснали дори до тоалетната. Колегите на преподавателя го описват като „съсипан“ и „объркан“ в дните след ареста.

Въпреки това искът за финансовата компенсация е отхвърлен, защото съставът не намира доказателства, че негативните последици се дължат именно на ареста.

„След незаконното задържане срещу ищеца се водило наказателно производство, а към настоящият момент се води и съдебно производство, от които, като продължили във времето, е възможно да са породени твърдените от него вредни последици върху емоционалното му състояние“, е записано в мотивите към съдебното решение.

То не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.