Начало » МЗХГ: Борбата с корупцията е основен приоритет

МЗХГ: Борбата с корупцията е основен приоритет

by Manager
0 comment

Борбата с корупцията е основен приоритет. Така е записано и в коалиционното споразумение, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

От МЗХГ определиха като неверни тиражираните мнения в медийното пространство за толериране от страна на министерството на корупционни практики в сферата на горите.

Цитираните в репортаж на БТВ примери за корупционни практики на територията на Държавно горско стопанство – Доспат, в рамките на ЮЦДП – Смолян, съвместно с фирми на кметове от ГЕРБ, са една от причините за извършените смени в сферата на горите.

Силната защита от страна на депутата Александър Дунчев на кадри като бившият директор на ЮЦДП – Смолян, будят съмнение.

Бившият директор, както и редица кадри в сферата на Държавните горски стопанства (ДГС) и Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) са назначени в периода м. юни – м. декември 2021 г от служебния кабинет на президента Радев.

Именно в този период г-н Дунчев ръководи ИАГ, която следва да установява контрола и превенцията на нарушения в дейността на държавните горски територии.

Фактът, че в този период случаите не само не са намалели, а дори са се увеличили, показва, че именно тогава е имало „чадър“ над такива действия и практики, които са в ущърб на държавния бюджет, се казва в съобщението на министерството.

За два дни горските съставиха 170 акта и 84 протокола за нарушения

От Министерство на земеделието, храните и горите обявиха, че предприемат нови мерки за борба с корупцията в сферата на горите. Сред тях са:

– въвеждане на електронни търгове за закупуване на дървесина;

– засилени проверки от страна на ИАГ и ДГП. Извършени са общо 150 хиляди проверки по Закона за горите, Закона за лова и опазването на дивеча от горските служители от 15 декември до момента, или средно по 1500 проверки за 100-те дни на настоящото управление на Министерството на земеделието;

– Министерството предприе инициатива за разкриване на складове за директна продажба на дърва за огрев на местното население. Към момента складовете са 21, като предстои те да станат общо 56;

– Назначаване на одити в ИАГ и ДГП, като проверките в Доспат и местата, за които има подобни сигнали за корупционни практики, ще бъдат задълбочени. Резултатите ще бъдат предадени на МВР и прокуратурата.

От пресцентъра съобщиха, че ръководството на МЗХГ спазва стриктно своя ангажимент за прекратяване на неправомерни действия и корупционни практики в сферата на горите и ще продължи да го прави с всички разрешени от закона средства.

Засилените атаки към министерството в последните месеци, показват, че засиления контрол постига резултати и очевидно накърнява нечии икономически интереси и политически амбиции, допълниха от МЗХГ.

 

news.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.