Начало » Крум Зарков: Новият разследващ орган трябва да отговори защо у нас няма осъден за корупция от високите етажи на властта

Крум Зарков: Новият разследващ орган трябва да отговори защо у нас няма осъден за корупция от високите етажи на властта

by Manager
0 comment

Законопроектът за Антикорупционната комисия безспорно е един от най-важните, имайки предвид проблемите, които България продължава да търпи с корупцията по най-високите етажи на властта. Разделянето на комисията няма да създаде дублиращи органи. Новият орган ще трябва да отговори на вечния въпрос: „Защо в България няма осъден за корупция от високите етажи на властта?“. Това каза в обзора на деня „Това е България“ на Радио „Фокус“ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

„Прословутата КПКОНПИ ше продължи да функционира. Ще се съсредоточи върху незаконно придобитото имущество и конфликта на интереси. От друга страна, новата комисия ще се занимава с коренно различно нещо, а то е наказателното преследване на корупцията. И тази нова комисия ще трябва за отговори на въпрос, многократно задаван от много български граждани, и всяка година задаван от европейските институции, а именно: „Защо в България няма осъден за корупция от високите етажи на властта?“. Това са две коренно различни тематики и беше грешка да бъдат поставени под една шапка преди години. За съжаление, това се плати с неефективност“, обясни той.

Крум Зарков каза още, че рецептата за независима Антикорупционна комисия, която предложили, е продукт на дълбок размисъл, но и на наблйдения какво се случваше с подобни органи в миналото на България.

Източник: varna24.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.