Начало » Италия връща на Румъния осъден за корупция министър

Италия връща на Румъния осъден за корупция министър

by Manager
0 comment

Бившият румънски министър на финансите Дариус Вълков, който беше осъден на шест години затвор за корупция по-рано тази година, ще бъде екстрадиран от Италия, съобщава телевизия Диджи 24, предаде БТА.

Върховният касационен съд на Италия отхвърли днес обжалване на Вълков срещу решение на Апелативния съд в Неапол, което постановява предаване на властите в Румъния на бившия министър, осъден на шест години затвор по дело за търговия с влияние и пране на пари, извършени в периода 2009-2013 г., съобщи министърът на правосъдието Алина Горгиу.

„Информирам ви, че днес Върховният касационен съд на Италия отхвърли като недопустимо обжалването на Дариус Богдан Вълков. По този начин остава окончателно решението на Апелативния съд в Неапол, с което е разпоредено предаването му на компетентните органи в Румъния в изпълнение на европейската заповед за арест от 03.05.2023 г. (…) за изтърпяване на присъдата от шест години затвор“, се посочва в публикация във Фейсбук на министъра.

Горгиу отбелязва, че в близките дни се очаква решението да бъде съобщено официално на румънските власти и да се премине към следващите стъпки за фактическото предаване на Вълков.

На 2 май 2023 г. бившият финансов министър на Румъния и бивш кмет на община Слатина Дариус Вълков беше осъден окончателно на шест години затвор заради търговия с влияние и пране на пари. Съдебният процес, който започна през май 2015 г., стана известен като „делото с картините“, след като прокурорите откриха над 100 произведения на изкуството, закупени от Дариус Вълков чрез посредници. Част от тях бяха скрити във фалшиви стени на имоти, притежавани от бившия министър.

Дариус Вълков беше министър на финансите в периода 15 декември 2014 г. – 15 март 2015 г. в правителството на премиера социалдемократ Виктор Понта.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.