Начало » Граничната корупция в България пречи на страната да се присъедини към Шенген

Граничната корупция в България пречи на страната да се присъедини към Шенген

by Manager
0 comment

Повече от месец Българската агенция за безопасност на храните извършва фитосанитарния и здравния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, след като правомощията на частната лаборатория „Евролаб 2011“ бяха отнети със съдебно решение на най-висока инстанция. Вчера стана ясно, че Европейската комисия също не е пропуснала случващото се на най-натоварения граничен пункт в Европа – съвсем скоро, обяви шефът на БАБХ пред медии, трябва да започне пълен одит на „Капитан Андреево“ като целта е да се установи спазва ли се регламент 625, включен в общоевропейското законодателство.

Незаконосъобразните практики на пункта, които бяха осветлени от бургаският депутат от „Продължаваме промяната“ Константин Бачийски, получиха сериозен медиен отзвук и извън границите на България. А казусът с „Капитана“ се превърна в символ на борбата на кабинета „Петков“ с корупцията – нещо, което беше анонсирано като основен приоритет в работата на новите управляващи.

Разследването на българското правителство се фокусира върху организирана престъпна група, която използва позицията си на фактически монополист, контролиращ един от най-натоварените гранични пунктове в Европа. И всичко това, за да се генерира незаконен доход, което обаче допуска храни в ЕС, които при нормални обстоятелства биха били отхвърлени или унищожени по регулаторни причини. Асен Василев, финансовият министър в оставка, публикува оценки, според които финансовите щети, произтичащи от корупция на граничния пункт, са 2500 евро на час – или близо 22 милиона евро годишно. Пред българска телевизия Василев каза, че от десетилетие при Капитан Андреево на практика има „частна граница““, пише в последния си анализ по темата „Политико“, предаде Дарик радио.

Изданието допълва, че именно прословутата гранична корупция в България пречи на страната да се присъедини към Шенгенското пространство.

ГКПП Капитан Андреево дълги години се слави като входна точка за наркотици в Европейския съюз и като място, където вносителите са рекетирани. Сега антикорупционните кръстоносци от кабинета „Петков“, оглавяващи краткотрайно реформаторско правителство, хвърлят светлина върху това как една престъпна група – при предишни политически администрации – е допуснала огромни количества храни в ЕС без необходимите проверки“, отбелязва още „Политико“.

Опитите на държавата да си върне контрола на пункта започнаха още през пролетта на тази година. И за да изчистят всякакво съмнение за злоупотреби, българските власти поканиха чуждестранни митнически служби и посрещнаха делегация от Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ на Европейската комисия.

Това не е границата само на България, това е границата на Европейския съюз и охраната на границата е защита на интересите на европейците“, казва депутатът Бачийски. Финансовите щети са „не само за бюджета на местната власт, но и за бюджета на Европейския съюз – така че Европейският съюз също има интерес да спре този проблем.„.

Народният представител е категоричен, че щом мафията и хората, генериращи корупция, имат какво да губят на ГКПП „Капитан Андреево“, това означава, че българските граждани и държавата имат какво да спечелят.

Според Константин Бачийски е важно хората да знаят, че случващото се е само една малка победа в една битка срещу корупцията, а съпротивата е огромна и определени кръгове са готови на всичко, дори да сринат държавата, за да могат да продължат да я ограбват.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.