Начало » Гешев даде познавателна книжка за прокуратурата на депутатите от комисията по корупция

Гешев даде познавателна книжка за прокуратурата на депутатите от комисията по корупция

by Manager
0 comment

При засилен интерес започна изслушването на главния прокурор Иван Гешев в антикорупционната комисия за снимките от стаята на бившия премиер Бойко Борисов.

Главният прокурор обясни, че не иска да нарушава българската Конституция и по конкретно досъдебно производство може да се изказва наблюдаващият прокурор. Обвинител номер едно направи справка за прессъобщенията на прокуратурата по темата. Иван Гешев посочи и срещите си с представители на европейската прокуратура и евродепутати. Цялата информация е предоставена, увери той депутатите, след като бяха отправени критики, че предоставя информация избирателно на евродепутати. По думите на Гешев комуникацията с европейските институции е основополагаща за демокрацията.

Българската прокуратура няма да бъде участник в политически борби, увери той. Трудно е да отговориш на политически въпроси, допълни Иван Гешев, подчертавайки няколко пъти, че е юрист. На какво присъстваме в момента на PR акция, на предизборна кампания, попита Тома Биков от ГЕРБ. Трябва да се знае дали тези снимки са манипулирани, каза Михал Камбарев от ПП, който е председател на комисията за борба с корупцията в НС.

Според депутата от ДПС Александър Несторов депутатите не могат да разберат що е то закон, а дневният ред на комисия не можело да е тема на изслужване. Затова ДПС напусна заседанието. Според Ана Александрова, ГЕРБ, така се оказа, че това изслушване е нелегитимно, защото нямало кворум.

Иван Гешев не знае защо депутатите го викат по спешност

Камбарев не се съгласи с аргумента й. Искам изслушване на Лена и на Кирчо за техните записи, защото смятам, че обществото се интересува, ядоса се народният представител от ГЕРБ. Тома Биков уточни, настоявайки за изслушване на Петков и Бориславова относно техните записи, за да се види имат ли те отношение към нейното назначаване за началник на кабинета на министър-председателя. По думите му има обществен интерес да се разследват снимки с автомобил, който снабдява с наркотици Министерски съвет.

Главният прокурор захапа депутатите за закриването на спецправосъдието и предупреди, че така ще се случи амнистия за редица престъпления, със защитени свидетели, които са над 600, както и със СРС -та. Обвинител номер едно критикува законотворците заради уронване на престижа на българските институции пред европейските ни партньори. Като политическа пропаганда Гешев определи твърденията, че няма осъдени за корупция. Корупцията е във властта, изтъкна той.

При опита да се върне комисията към темата на изслушването евродепутатът Цветелина Пенкова обясни, че документите от прокуратурата са изпратени само до евродепутат от ЕНП и са изпращани, по думите й, селективни документи.

В отговор Иван Гешев обясни отново, че главният прокурор не води разследвания и няма право да изнася информация по тях, а на депутатите предостави информационни книжки за правомощията на главния прокурор на Република България.

Очаквах професионален диспут, каза главният прокурор. Комисията ми заприлича на предизборна кампания, в която той не иска да участва. По думите му българските прокурори и разследващи си вършат работата.

Ако снимките са манипулиране, кой е манипулаторът, попита Румен Гечев от БСП и подчерта, че дори и да са манипулирани прокуратурата трябва да даде отговор на въпроса кой иска да злепостави един български премиер, независимо от коя партия е той. Липсата на отговор е повод за истинско притеснение, според Румен Гечев.

Аз също съм много притеснен от много неща и всеки има своите притеснения, сподели Иван Гешев. А като пример той даде притесненията си, че сега се работи по Наказателен кодекс от 1968 г., „от другаря Тодор Живков“ и настоя за нов НК.

Това, което се случва е много тъжно за българската демокрация, сподели той. Гешев заплаши да си тръгне от комисията заради опасни ниското ниво в НС. Ивайло Мирчев от ДБ се опита отново да върне към темата на изслушването, като поиска отговор на три конкретни въпроса, по които обаче главният прокурор не говори.

„На какъв етап е досъдебното производство? Претърсвана ли е резиденцията на премиера Борисов, което трябва да е част от това производство? В тази петорна експертиза на снимките поинтересували ли сте се от IP адреса на изпращача, който стана ясен още часове след публикуването им?“ 

След краткото включване на Антоанета Цонева от ДБ с въпрос кога ще си подаде оставката, Иван Гешев заяви, че няма да намерение да я подава, тъй като не вижда основание да прави това. Напротив, гордее се с това, което българската прокуратура прави.

След което Иван Гешев напусна комисията със заявката, че се е почувствал неудобно да участва в предизборна кампания.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.