Начало » „Файненшъл таймс“: Бедност, корупция и избиратели, на които вече им е досадно

„Файненшъл таймс“: Бедност, корупция и избиратели, на които вече им е досадно

by Manager
0 comment

Хайде за пореден път“ – под това заглавие лондонският „Файненшъл таймс“ описва днес ситуацията, в която България се отправя отново към предсрочни избори.

Краткият текст на Мартон Дунай, кореспондент за Югоизточна Европа, е в бюлетина, ориентиращ читателите за предстоящи събития през седмицата. В подзаглавието на бюлетина пише: „Още едни избори в наглед неуправляемата България.“

Авторът посочва, че почти точно две години след изборите от 2021 г., които трябваше да пенсионират Бойко Борисов и да бъдат победа срещу корупцията след месеци протести срещу него, нещата не са се получили и българите ще трябва да ходят да гласуват за пети път.

„Постоянни фактори са продължаващата бедност и постоянната корупция. Друг фактор е силата на ГЕРБ, която контролира над 20% от вота, което е достатъчно за бъде първа или втора [на изборите]“, пише Дунай. Трети постоянен процес е постепенният възход на „проруска крайна десница, която се захранва от регионални конфликти като патриотичните спорове със Северна Македония“.

Според него политическият терен е разпокъсан и често на него се случват драстични промени, като лидерите опитват и се провалят да сглобят стабилен екип заедно или срещу ГЕРБ, като междувременно отляво и отдясно изгряват и залязват политически звезди.

„Междувременно радостта от 2021 г., изглежда, свърши с досада: почти една трета от българите си направиха труда да отидат да гласуват последния път през октомври“, казва в заключение авторът.

/dnevnik.bg/

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.