Начало » България – шампион по корупция в Европа

България – шампион по корупция в Европа

by Manager
0 comment

Корупцията в България расте за последната година – страната ни пада от 76-о до 78-о място сред 180 държави в света и остава трайно на последно място сред страните от Европейския съюз. Това съобщиха вчера от “Прозрачност без граници” и представиха изследването “Индекс за възприятие на корупцията”, в което страната ни е включена за 24-и път.

Проучването оценява държавите от 0 до 100, като стойностите, близки до 100, показват най-ниските нива на корупция. Индексът за България за 2021 г. е 42 и тя попада сред общо 123 държави с индекс под 50. В Европейския съюз сравними с нас са индексите на Унгария (43), Румъния (45), Хърватска (47) и Гърция (49), докато средният индекс за страните от ЕС е 64. Оценката се позовава на доклади от 12 независими една от друга международни институции и изследователски организации, като се отчитат и мнения на академичната общност, чужди инвеститори, анализатори на икономическия и политическия риск.

“С близо 50% са намалели чуждестранните инвестиции за изтеклата година, а това е добър лакмус. Налице са тенденции за приватизирането на държавни ресурси, каквито не сме си мислели, че могат да се случат. С тол системата, която се оказа, че работи в полза на фирмата, която я е създала, или с екостикерите, въведени заради чистотата на въздуха например, се създават системи, в които има контрол върху публичен ресурс в полза на частен интерес”, изброи част от причините за ситуацията с корупцията у нас изпълнителният директор на “Прозрачност без граници” Калин Славов. Той посочи също ин хаус процедурите, с които се заобикалят правилата за обществените поръчки, и ниските показатели в правосъдната система.

Според доклада кризата, предизвикана от COVID-19, e поставила открито проблема с неглижиране на социалните системи като здравеопазване и образование. Пандемията е станала и повод за ограничаване отчетността на институциите и възпрепятстване на гражданския конт­рол, както и възпирането на контрола между самите институции.

В такива условия е възможно въздухът да бъде отровен с горене на вносен боклук, водата от язовирите да се източва безконтролно, като цели градове остават на воден режим, а горите да се изсичат безжалостно”, коментира Славов.

“През последните 8 години България се движи в една права, която може да се определи и като диагноза, като индексът варира от 41 до 44, колкото е бил индексът през 2020 г. Това показва системен проблем за борба с корупцията. И това е на фона на положителното развитие на значима част от държавите членки в ЕС като Естония, Чехия и Гърция. Например Гърция за същия период повишава индекса си с 13 точки и вече се нарежда сред държавите, които започват да овладяват корупционните процеси”, подчерта Славов. По думите му трябва бързо да се действа “и чисто декларативната нулева толерантност към корупцията трябва да започне да се облича в конкретни политики и секторни планове”.

 

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.