Начало » Задачата на България не е да влезе в Шенген, а да стане правова държава и да се пребори с корупцията

Задачата на България не е да влезе в Шенген, а да стане правова държава и да се пребори с корупцията

by Manager
0 comment

Изненадани и възмутени от решението на Нидерландия за Шенген са най-вече виновниците за този отказ. И не схващат, че задачата на България не е да влезе в Шенген, а да стане правова държава и да се пребори с корупцията.

Ах, каква изненада. Като сняг по Коледа. Не сме били действаща правова държава. И не сме се били справили с корупцията – причините Нидерландия да ни откаже достъп до Шенген. Всички са учудени, огорчени и възмутени. И най-вече виновниците за този отказ. Главният прокурор Иван Гешев също учуден и възмутен. А във връзка с неговите действия и най-вече бездействия, той заявява: „Няма причини да не бъдем приети в Шенген“.

Сякаш хората не знаят или са забравили колко пъти Главната прокуратура е действала като политическа бухалка. Срещу колко политици от опозицията е повдигала безсмислени и необосновани обвинения. Колко пъти е притеснявала и изнудвала делови хора и бизнеси.

Едно сравнение с румънската прокуратура

Според данни на БТА от 28 септември тази година: „За 20 години румънската Антикорупционна агенция е отпратила на съд над 15 000 души за корупция, включително двама премиери и десетки министри, както и 100 парламентаристи – нанесли щети на обща стойност 5,4 милиарда евро; 30 милиона евро е бил най-големият подкуп по дело за корупция; 22 милиона евро – най-голямата конфискувана сума; 15 години и 8 месеца – най-голямата присъда. Сред тях: Адриан Нъстасе – първият бивш премиер, изпратен в затвора за корупция, Виктор Понта – първият действащ премиер, разследван за корупция, Ливиу Драгня – лидерът на най-голямата партия, изпратен в затвора.

Самото избиране на Кьовеши за Главен прокурор на Европейския Съюз вече беше признание за успехите на Румъния за установяване на правова държава и в борбата с корупцията. Срещу Кьовеши бяха отправени всякакви клевети и заплахи, включително и от български политици, но тя не отстъпи – под нейно ръководство бяха започнати съдебни разследвания срещу 14 бивши министри, 43-ма депутати и сенатори и 260 комунални политици. Но казват, нашенските политици, Европа отделяла България от Румъния, защото имала двойни стандарати.

Нека тогава отново да сравним. При „високите етажи на властта“ българската прокуратура има едно обвинение срещу забравения нещастен министър на екологията Нено Димов, но не за корупция, както и присъда срещу назависимата кметица на квартал „Младост“ Десислава Иванчева. Която при ареста беше унижавана с часове, с надянати на ръцете белезници, докато главният прокурор Гешев, обявил, че е в Русия, обикаляше наоколо. Грозно, срамно, позорно представление. Като позорът на е за Иванчева, а за българското правосъдие.

Изненадани, огорчени и възмутени, са значи, повечето нашенски политици от решението на Нидерландия. И ето какви ги приказват: Вицепрезидентката Илияна Йотова заявява, че това решение показва „двойни стандарти, които противоречат на европейските ценности“. Министърът на вътрешните работи съобщава, че трима български полицаи загинали в защита на европейските граници и затова трябвало да бъдем приети в Шенген.

И най-нелепата заплаха

Може би най-нелепа беше заплахата на Стефан Янев – водач на партия „Български възход“, който заяви, че: „Парламентарната група ще внесе на първото заседание на Народното събрание предложение за решение, което задължава министър-председателя на България да гласува против всички предложени инициативи и назначения на Нидерландия, като реципрочна мярка на политиката на сегрегация, методически прилагана към родината и сънародниците ни“. Страшна заплаха. След която Марк Рюте ще падне от колелото си.

Президентът Румен Радев пише във Фейсбук, че „Марк Рюте недопустимо е внушил, че границата ни би могла да бъде премината срещу 50 евро“. Ами може и да е прав. Хората около границата говорят за 1000 лева, или 500 евро. Зависи от броя преминаващи.

Нинова пък заявява: „Шенген е една от малкото теми, която ни обединява. Нека всички заедно и категорично да защитим националния си интерес“.

Като всички мнения се свеждат предимно до следното: „Не е честно, България е изпълнила всички критерии за влизане в Шенген. И никой от изказалите се сякаш не се сеща какви са основните критерии за влизане – правовата държава и борбата срещу корупцията. И никой не осмисля думите на нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра: „Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност“.

А цяла година протестите в България искаха точно това

И сякаш забравиха „учудените, огорчени и възмутени“ политици, че цяла година протестиращи граждани искаха точно това – съдебна реформа, която да направи от България правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

И сякаш не помнят препоръките на Венецианската Комисия и докладите на Европейския съюз. И всички те – сякаш следвайки призива на Корнелия Нинова – „се обединяват в защита на националния интерес“.

И не могат да осъзнаят милите защитници на националните интереси, че основната задача на България не е да влезе в Шенген, а да се превърне в действаща правова държава и да се пребори с корупцията. Нещо, което няма как да стане, ако избирателите пак заложат на онзи, който преди 11 години самоуверено рече: „остава една сграда да измажем и сме в Шенген“.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.