Начало » ДАНС проверява Областна управа Варна за злоупотреба със служебно гориво

ДАНС проверява Областна управа Варна за злоупотреба със служебно гориво

by Manager
0 comment

Държавна агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/  е разпоредила проверка в   Областна управа във връзка с информация за неправомерно изразходване на държавни средства за зареждане със служебно гориво.Това  се посочва в отговора на ДАНС от 4 юли т.г. във връзка със сигнала, подаден от народните представители от ГЕРБ/ СДС Бранимир Балачев и Славена Точева.

Преди оставката на кабинета депутатите бяха поставили въпрос и до министър-председателя Кирил Петков дали областният управител на Варна Благомир Коцев не се движи с танк, щом в рамките на 7 минути на 14.04.2022 г. служебният му автомобил е зареден два пъти с 300 литра гориво.

В отговора си от 4 юли  до народните представители от ГЕРБ/СДС от ДАНС посочват още, че областният управител на Варна Благомир Коцев не притежава разрешение за класифицирана информация.

От 17 .05. 2022 г. му е открита процедура по проучване на надеждност за получаване на достъп до ниво „Секретно“. Това  стана, след като народните представители   алармираха, включително и в пленарна зала, дали е правомерно назначението на  Благомир  Коцев на поста без достъп до документи с гриф „Секретно“, след като  ръководи Областния съвет по сигурност в условията на война, която се води в близост до България и до територията на Варненска област.

Според Закона за защита на класифицираната информация срокът за разширеното проучване за надежност , каквото се изисква за ниво „Секретно“ е до 45 дни- включително на банкови сметки и данъчни регистри.  Този срок  за областния управител на Варна изтече  на 2 юли т.г. , а  процедурата  учудващо защо  не  е приключила. Освен ако има основания за отказ, както се посочва в закона.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.