Начало » Британски съд глоби Glencore с 276 млн. паунда заради корупционни практики

Британски съд глоби Glencore с 276 млн. паунда заради корупционни практики

Компанията е платила подкупи за над 28 млн. долара в пет африкански държави в продължение на пет години

by Manager
0 comment

По-малко от четири седмици, след като Южен Судан стаа независима държава през 2011 г., търговци на Glencore пристигат с частен самолет в търсене на петрол. Те носят със себе си 800 хиляди долара за подкупи.

Разкритието е част от детайлите, които бяха обявени в съдебната зала в Лонтон тази седмица, пише Bloomberg. Те показаха как десетилетия, след като основателят на Glencore Марк Рич създава популярния образ на търговци на суровини, обикалящи света в търсене на доходоносни сделки, забележително малко неща са се променили в начина, по който някои от представителите на фирмата правят бизнес.

Служба за сериозни измами (SFO) на Великобритания показа как Glencore е платила над 28 милиона долара подкупи в пет африкански държави в продължение на пет години до 2016 г. В четвъртък съдия наложи глоба от 276 милиона паунда (308 милиона долара) за поведението на Glencore, в допълнение към около 1,1 милиарда долара, които компанията вече е платила по свързани дела в САЩ и Бразилия.

Търговеците на Glencore са давали „на ръка“ големи суми на държавни служители, стремейки се да спечелят от политическите сътресения. Те са се включвали в междуправителствени сделки, които са били договаряни на преференциални цени.

В Южен Судан Glencore не губи много време. Източноафриканската държава стана независима на 9 юли 2011 г. На 21 юли изпълнителен директор на Glencore – идентифициран от SFO само като „GE7“ и като член на Комитета по бизнес етика на компанията за лондонския офис – вече е в самолета, „за да убеди президента на Южен Судан и други в правителството“ да дадат на съвместното дружество на Glencore там договор за продажба на неговия петрол.

Други двама служители пристигат в столицата Джуба с 800 долара в брой няколко дни по-късно. Те посочват, че сумата е за „откриване на офис в Южен Судан, пари за офис инфраструктура, заплати, коли и т.н.“, но местният агент на Glencore всъщност е използвал част от тях за плащане на подкупи, твърди SFO.
Няколко месеца по-късно помощникът на президента на Южен Судан посещава на Glencore в Цюрих и в Лондон. Шефовете на компанията теглят още 275 хиляди долара от „касата“ на дружеството в неговия централен офис в Швейцария и на следващия ден звеното в Южен Судан получава предложение за петролна сделка.

Търговците на суровини са прекарали години в опити да се дистанцират от имиджа на Glencore, изграден в дните на ръководители като Марк Рич, представяйки се вместо това като логистични фирми, пренасящи петрол, метали и зърно от А до Б в отговор на пазарните сигнали.

Но разкритията за търговията на Glencore в Африка стават ясни само шест месеца, след като листнатата в Лондон компания се призна за виновна по свързани дела в САЩ, докато водещият търговец на петрол Vitol Group призна, че е давал подкупи в три страни от Латинска Америка, а бразилските прокурори обвиниха Trafigura Group в участие в схема за рушвети. Trafigura отхвърли обвиненията.

„Изключително големите парични суми, които беше разрешено да бъдат изтеглени от офисите в Швейцария, използвайки се фалшиви описания като офис разходи, демонстрират най-неправомерно поведение“, изтъква съдия Питър Фрейзър от Кралския съд на Саутуорк. „Това показва броя на хората в Glencore, които са били съучастници в това поведение“, добавя той.

Прокурор на SFO заяви на 24 октомври, че 11 бивши служители са разследвани за престъпни действия.

„Описаната корупция е толкова нагла. Това беше преди по-малко от 10 години“, спомня си Александра Гилис, автор на „Груби намерения“, книга за корупцията в петролната индустрия. „Изключително важно е участващите ръководители и служители да бъдат подведени под правна отговорност. Подкупите очевидно са били неизменна част от подхода на компанията за максимизиране на печалбите в някои от най-бедните страни в света“, добавя тя.

На изслушването, на което присъства председателят на Glencore, Калидас Мадхавпеди, адвокатът на компанията каза, че фирмата „безрезервно съжалява за вредата, причинена от тези престъпления“. Мадхавпеди отказва да коментира процеса пред Bloomberg.

Случаят на SFO очертаа как в Нигерия Glencore е платила милиони долари на посредник, които са били използвани за подкупване на служители в държавната петролна компания, използвайки фиктивни договори, за да прикрият истинската цел на плащанията. Нигерийският агент също е превозвал пари в брой с частен самолет до Камерун. Там търговец на Glencore използва парите, за да подкупи служители в държавната петролна и газова компания и местната държавна рафинерия.

В Малави Glencore използва стратегия, която Рич измисля 40 години по-рано. През 80-те години на миналия век, благодарение на предприемчив служител с псевдонима „Мосю Ндоло“, търговската къща се включва в сделка между правителството на Иран и правителството на Бурунди, печелейки от безлихвените условия на плащане, които Техеран е готов да предложи на своя по-беден африкански съюзник.

В резюмето на случая SFO описва подробно как Glencore е направила нещо подобно в петролна сделка между правителствата на Нигерия и Малави. Търговци и ръководители на Glencore санкционират подкупи на служители в нигерийската държавна петролна компания, за да се възползват от „безплатния кредит“, присъщо за споразумение за съвместно предприятие“, според SFO.

Съдът отбеляза, че Glencore е практикувала антикорупционни политики по време на злоупотребата, но добави, че „те са били до голяма степен игнорирани, тъй като корупцията е била толерирана на много високо ниво в компанията“.

 

bloombergtv.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.