Начало » ЖАЛБАТА НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ПО ЗАКОНА „МАГНИТСКИ“ СЕ РАЗГЛЕЖДА ОТ ДЪРЖАВНИЯ ДЕПАРТАМЕНТ НА САЩ

ЖАЛБАТА НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ПО ЗАКОНА „МАГНИТСКИ“ СЕ РАЗГЛЕЖДА ОТ ДЪРЖАВНИЯ ДЕПАРТАМЕНТ НА САЩ

by admin
0 comment

По последна информация на JWI, жалбата на Цветан Василев по закона „Магнитски“ се разглежда в момента от Държавния департамент.“ Това написа неговата дъщеря Радосвета в социалната мрежа „Туитър“.

„Може да има резултати по-скоро, отколкото очакваме“, съобщава дъщерята на бившия мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка.

Още през август 2017 г. Цветан Василев, който понастоящем е в Сърбия, се опита да превърне своя случай в първото дело по Глобалния закон „Магнитски“ в САЩ.

Този закон, приет от Конгреса, позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете, като налага санкции срещу всеки, който подаде сигнал и разкрие случаи на правителствена корупция.

За целта Василев, който е обвинен от българското правосъдие за пране на пари и присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на КТБ, нае вашингтонската юридическа фирма JWI Inc. срещу 50 000 долара на месец да подготви документите му, с които да убеди Вашингтон, че е бил несправедливо очернен и да поиска защита по закона „Магнитски“. 

Впоследствие сайтът „Монитор“ съобщи, че и депутатът от ДПС Делян Пеевски е наел консултантската компания. Като аргумент се посочи, че тя ще „отстоява позицията му по обвиненията, отправени срещу него и срещу главния прокурор Сотир Цацаров от банкера беглец Цветан Василев, обвинен в източването на милиарди от фалиралата КТБ“

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.