Начало » Заради корупция: Бивш управител на европейска централна банка получи шест години затвор

Заради корупция: Бивш управител на европейска централна банка получи шест години затвор

by Manager
0 comment

Бившият управител на Латвийската централна банка Илмарс Римсевичус беше осъден на шест години затвор за корупция, предаде ДПА. Той беше признат за виновен по обвинения за получаване на подкупи и пране на пари. 250 000 евро и скъпа ваканция.

Според латвийската прокуратура Римсевичус е приел да му платено ваканционно пътуване и е получил подкуп в размер на 250 000 евро. Присъдата, обявена преди време от съда в Юрмала, сега беше потвърдена от Регионалния съд в Рига. Съдията освен това разпореди година пробация и конфискация на активите, включително няколко имота, на 58-годишния банкер. На Римсевичус освен това е забранено да заема обществени длъжности за срок от пет години. Още: Банкер отива на съд, нанесъл щети за стотици милиони евро Присъдата все още може да бъде обжалвана, а банкерът обяви, че със сигурност ще го стори.

Римсевичус оглавяваше Латвийската централна банка от 2001 г. до края на 2019 г. и представляваше страната в Управителния съвет на Европейската централна банка. Той беше арестуван в началото на 2018 г. по подозрения в корупция и за известно време му беше забранено да заема поста си. Банкерът обаче отказа да подаде оставка и остана начело на институцията до изтичането на мандата си.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.