Начало » Всеки трети смята, че три години корупцията стои на нивото от времето на ГЕРБ

Всеки трети смята, че три години корупцията стои на нивото от времето на ГЕРБ

by Manager
0 comment

Броят на българите, смятащи, че корупцията е разпространена широко в страната, се е увеличил с 8 процентни пункта в сравнение с късната есен на 2019 г. Днес почти 9 от всеки 10 души смятат така.

 

В същото време тези 50%, които смятат, че корупцията се увеличава, са нараснали за 30 месеца само с 1 процентен пункт.

 

Но след безпрецедентен от много години период на продължителни протести и парламентарни избори, извадили ГЕРБ и партньорите им от властта, над една трета всъщност смятат, че корупцията през това време си е останала същата като при последното правителство на Бойко Борисов. Увеличението на тази група с 11 пункта до 34% е впечатляващо темпо от 50%.

Това показва ново проучване Евробарометър, проведено лице в лице сред над хиляда души в България в периода между 22 март и 17 април 2022 г.

  • С два процентни пункта до 30% е нараснала групата, казваща, че лично е засегната от корупция в ежедневието си.
  • Намаляват с два пункта, но все пак остават доста (12%) отговарящите с „Не знам“ на този съвсем ясен въпрос.
  • Сериозно спрямо ноември 2019 г. са се увеличили до 19% (+8 пункта) потвърдилите, че през последните 12 месеца преди проучването са преживяли или са станали свидетели на случай на корупция.

Няма някакво драматично раздвижване за изминалите две години и половина в отговорите за корупцията в политиката и бизнеса:

84% (=) казват, че прекалено тесните връзки между бизнеса и политиците в България водят до корупция
81% (=) отговарят, че протежирането и корупцията пречат на бизнес конкуренцията
81% (+3) смятат, че корупцията е част от бизнес културата в България
76% (-2) са убедени, че единственият начин да успееш в бизнеса е да имаш политически връзки.

Тези показатели са относително високи в ЕС, макар и разликата от средния резултат за 27-те страни с повече от 26 хиляди анкетирани да е средно с по 10 пункта под този за България. По последния въпрос обаче българите са далеч пред европейците (53%).

Проучването Евробарометър показва за пореден път, че търпимостта на българите към това да са даващите в ситуация на корупция не само е по-голяма от средната в ЕС. Тя чувствително е нараснала спрямо края на 2019 г.

Друг от българските парадокси е, че 67% от анкетираните казват, че в полицията и митниците масово се дават и взимат подкупи, но когато ги попитат „Ако искахте да се оплачете относно случай на корупция, на кого бихте се доверили най‐много да се справи с него?“ почти половината – 44% (+12), посочват на първо място… полицията.

Второто място (21%), където биха се оплакали, са „медии, вестници, журналисти“, макар проучвания да показват критично до степен на недоверие, подигравка и дори презрително отношение към тази професия. Това е дори по-висок показател от посочилите като място да подаване на сигнали на специализирана агенция за борба с корупцията (20%).

 

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.