Начало » ВОЖДЪТ ВЗЕЛ ПОДАРЪКА, ИЗЧУКАЛ ЖЕНАТА НА ПРОСИТЕЛЯ – И ТАКА ДО ДНЕС

ВОЖДЪТ ВЗЕЛ ПОДАРЪКА, ИЗЧУКАЛ ЖЕНАТА НА ПРОСИТЕЛЯ – И ТАКА ДО ДНЕС

by admin
0 comment

Вотът мина и тръгна. Следа остави май само Елена Йончева. А, да – и президентът Радев при отчета му с вицето Илиана Йотова на първата година от мандата им. Иначе и дебатът, и гласуването бяха една предзвестена перверзия. Повърхностно, вяло, скучно.

Отново лъсна натрапващата се посредственост в парламента. Шумната и семпла Цвета Караянчева пак не се сдържа … 

***

Да погледнем назад. Аварският хаганат е основан през 562 г. от владетеля Баян, от рода Дуло. Хаганата заемал площ от Дунав – където бе Югославия – до Алпите. Населението се е състояло предимно от авари и българи, като повечето военачалници и войници са българи. В Монемвасийската Хроника пише: „Аварите са по рода хунски и български народ“. В периода 803 – 814 г. аварите са в относителни отношения с българския владетел хан Крум. Той вдига войската и ги потиска, като се възползва от жестокото натиск, който се появи на аварите Карл Велики, крал на Франкско царство. Във Византийското сборник „Свидас“ се описва унищожението на Аварския каганат: „… Същите българи унищожили аварите. Попитайте Крум аварските принници: „От какво, мислите, че загинахте началникът (архонтът) ви и всичкият народ?“ И те отговорили:„От това, че са умножили взаимните обвинения, загинаха по-храбрите и по-умните; след това несправедливите и крадците станаха съучастници с съдиите; после от пиянството, защото като се умножи виното, всички станаха пияници; после – от подкупничеството; после – от търговията, защото всички станаха търговци, взаимно се мамеха. И наистина погибел произлезе от това „. Така корупцията погуби аварите. Не ни и франкските войски, а корупцията.    

***

Като чу това, което му казаха оцелелите авари, Крум се разтрепери, защото в неговата държава имаше отгяване. Затова създал първите закони: 

Ако някой обвини и напише някого, той предварително не се вслуша, но се закачи да се разпита. И ако се намери, че е лъгал и клеветил да се убие. (В момента прокуратурата често повдига скандални обвинения и преследва тези, които критикуват властта.Пеевските медии заливат с кални потоци от лъжливи и клевети критикуващи власти.Като кабните потоци прокуратурата сезира и поглъща немислилите.Също така действат ДАНС, НАП, КОНПИ, МВР , тайните служби и други институции.При крум доста от сегашните първенци и политици вече щяха да са на ….)

Не се позволява да се дава на крадящата храна. Ако някой се осмели на това, да загради имота си, а на крадеца да счупи краката си . (Представете си парламент с хора в инвалидни колички, правителство – преобладаващо с министри в инвалидни колички, местни феодали, партийни активисти и др., В инвалидни колички.

А лозята да се изкоренят заповяда.  (Тук положението е дискусионно.)

И на всеки просещ да не се дава просто безразборно, а според потребността, за да не би същото да пита. И този, който върши това, да се загради имота му.  (Крум е надушил още тогава мафията на просяците.)

***

БСП трябваше да тръгне по стъпките на Йончева, ако имаше сериозни намерения към вота на недоверие. Тогава щяха да лъснат схемите в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Благоевград, които са майко мила… Пред тях Хасково е пионерска дружинка. Левите се уплашиха да извадят на мафиотските кръгове и схеми на Пеевски, Доган, министри, на кръга от посредници и подставени лица край премиера Борисов, кръга около техния Георги Гергов. Щяха да спечелят, нищо, че щеше и да боли. Не продумаха и за все по-съмнителните действия на прокуратурата в преследване на неудобни за властта журналисти, бизнесмени и политици.

Нула внимание на финансирането на медиите, в което се крият зловеща корупция и зависимости?

БСП избяга и от темата за разгрома на КТБ и перверзния закон на Пеевски-Цонев-Хамид.

Не чухме нищо за корупцията в МВР и службите. За зависимостите в държавното обвинение и някои съдийски кръгове.

За мръсните тайни в отношенията власт – бизнес.

Обществените поръчки бяха само споменати, схемите за печелене на лотове, кой дава гаранции и кой разпорежда кои фирми да спечелят, кои да са подизпълнители. Защо не се заговори за стотиците милиони, които неколцина свинеподобни дължат на средни и по-малки фирми, които фалират или затъват в дългове? Дори за скандали като ЦУМ-гейт и НДК-гейт не стана въпрос. Дълъг е списъкът. И страшен.

***

Свърна в гъстата гора и избяга като куче… Вапцаров, Борисов, Вапцаров. Днес разстрелът пак щеше да му е в кърпа вързан. Сетихте ли се, защо Борисов избяга от дебатите за корупцията? Точно така: защото неговите защитници от ГЕРБ описаха „строителите на фундаментите на голямата корупция като мутри и комунисти от началото на прехода“. Все едно посочиха… нали? Свървай в гъстата гора, а оттам в Давос… 

***

Бойко Борисов: Трябва да продължим да си вършим работата. Ръстът на икономиката е близо 4%, нулева инфлация, ниска безработица, стабилен лев с валутен борд, борбата с корупцията и контрабандата с 2 пъти е по-малка отколкото в Румъния.

Ще се справим с корупцията за 2-3 години. И то много добре ще се справим.

Юнкер каза, че сме пример за подражание. В Европа ни дават за пример.

Румен Радев: Често прокламираната стабилност звучи като тържествен марш на място. Парламентарната република атрофира. Народното събрание се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството.
На третото десетилетие от промените е под въпрос едно фундаментално демократично право – свободата на словото. Българското общество трябва да се пребори за това свещено право и то зависи от морала и волята на всеки собственик (издател), журналист и коментатор, от читателите и зрителите, които също правят своя избор.

Към кого да насочите предпочитанията си? Спомнете си думите на Марк Твен: Ако се чудиш какво да кажеш – кажи истината. 

***

Борбата с корупцията в България е отстраняване на конкурентите. 

У нас е много трудно да се пребори корупцията, защото тя знае карате. 

В България не може да се пребори с корупцията, защото управлението няма алтернатива. 

Смешно ли ви е?   

***

Френският проф. Марко Герар прави мост от миналото към настоящето. В древни времена, казва той, пред пещерата или колибата на вожда се извивала опашка от хора, които искали нещо от него – съвет, храна или нещо друго. Чакало се дълго. Тогава на един от чакащите му хрумнало да предложи на вожда подарък. И проблемът му бе решен. По-късно обаче вождът поиска да прескочи с хубава жена на просителя. Човекът склонил, защото вождът можел много да му навреди. Но той не стигна до водата и започна да тормози човечеца за нови и нови подаръци, за да не го тормози. И така до наши дни.

България, 2018 г. Нещо да кажи?

 

Борис Петков / frognews.bg /

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.