Начало » Виетнамският президент подаде оставка заради обвинения в корупция

Виетнамският президент подаде оставка заради обвинения в корупция

by Manager
0 comment

Президентът на Виетнам Во Ван Туонг подаде оставка само една година след поемането на поста, съобщиха държавните медии. В страната се провежда мащабна чистка срещу корупцията, предаде АФП.

Виетнамската информационна агенция (VNA) заяви, че Туонг е виновен за „нарушения и недостатъци“ и оставката му е приета от централния комитет на партията.

Оставката на 53-годишния Туонг идва в момент, когато Виетнам преживява големи политически сътресения.

Неговият предшественик също беше принуден да напусне поста си в рамките на антикорупционната кампания, в резултат на която бяха уволнени няколко министри, а водещи бизнесмени бяха съдени за измами.

VNA заяви, че Туонг е нарушил „разпоредби“ и не е дал подходящ пример като държавен глава, без да уточнява за какво става дума.

„Нарушенията и пропуските на другаря Во Ван Туонг са предизвикали лошо обществено мнение, засягайки репутацията на партията, държавата и лично на него“, пише VNA.

„Напълно осъзнавайки отговорността си пред партията, държавата и народа, той подаде своята оставка от заеманите от него длъжности“, се казва още в публикацията.

Туонг стана президент на 2 март миналата година, след като президентът Нуен Суан Фук внезапно подаде оставка – необичаен ход за Виетнам, където политическите промени се подготвят внимателно.

Макар че президентът е държавен глава, реалната власт е в ръцете на генералния секретар на партията Нуен Фу Чонг, който е смятан за инициатор на антикорупционната кампания, радваща се на популярност сред виетнамската общественост.

/БГНЕС/

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.