Начало » В Украйна разследват трансгранична корупция. Посредници, свързани с БСП, забогатели от оръжия?

В Украйна разследват трансгранична корупция. Посредници, свързани с БСП, забогатели от оръжия?

by Manager
0 comment

Държавното бюро за разследване в Украйна провежда трансгранична проверка за корупция в България, Румъния, Полша и Словакия във връзка с доставките на оръжия през прекупвачи, съобщи пред „Свободна Европа“ журналистът Христо Грозев. Според информацията, хора от БСП в правителството на Кирил Петков са спомагали за това едни фирми да минат пред други в списъка с чакащи посредници за износ на оръжия от България за Украйна.

Има и разследване на български журналисти по темата. „Надявам се да го публикуват колкото се може по-скоро“, заяви Грозев, който разказа за схемата. „Посредници, обслужващи част от политиците, които се криеха, че България изнася оръжие за Украйна или давайки им част от комисионните, успяха да забогатеят страшно много“, каза той.

Той разкритикува „политиката на тайна подкрепа от България за Украйна“.

„Тази тайна подкрепа, която беше трябваше да бъде направена, с цената на възможността Корнелия Нинова да отрича това заради нейния електорат (…), доведе до тази огромна верига от посредници, която създаде значително оскъпяване, в пъти, а не в проценти за Украйна и очевидно изчерпа техния бюджет много по-рано отколкото можеше“, заяви той.

Грозев отбеляза още, че с това криене, че се помага, беше създаден и негативен образ на България пред цивилизования свят.

„Имаше фирми, които бяха посредници, за които имаше достатъчно убедителни доказателства. Това не е мое разследване, а на български колеги, че са били свързани с БСП“, каза той и не пожела да дава допълнителни подробности, тъй като разследването не е негово.

Всичкото българско оръжие, което се произвежда, се продава на фючърсен принцип – заплащат се предварително още непроизведени оръжия. Това е огромен приход в българската хазна, обясни Грозев. Още в онзи момент имаше информации, че поръчки се приемат за две години напред.

Журналистът коментира, че в началото на войната Украйна е била толкова зависима от тези доставки, че са си затваряли очите пред тази очевидна злоупотреба.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.