Начало » Словакия закри службата за борба с корупцията въпреки критиките на Е

Словакия закри службата за борба с корупцията въпреки критиките на Е

by Manager
0 comment

Словакия закри днес своята служба за борба с корупцията (СБК) въпреки опасенията на Европейския съюз, но изглежда малко вероятно скоро да се сблъска с големи финансови санкции, подобни на тези по отношение на Унгария, за нарушаване на принципите на правовата държава, предаде Ройтерс.

Премахването на СБК е част от по-широка промяна на наказателния кодекс, която премиерът Роберт Фицо прокара въпреки протестите на обществеността и предупрежденията на ЕС.

Критиците твърдят, че Фицо вреди на демокрацията по същия начин, по който премиерът на съседна Унгария Виктор Орбан, чиято страна е широко възприемана като „enfant terrible“ на ЕС след години на вражди между блока и Будапеща по отношение на демократичните права и стандарти.

Европейската комисия замрази около 20 млрд. евро от помощта за Будапеща заради накърняване на демократичния контрол и баланси в унгарското общество.

Източници в централата на ЕС в Брюксел обаче не очакваха подобни мерки срещу Словакия в скоро време, тъй като по други въпроси Фицо се придържа към зададената от Еврокомисията линия.

„Би било преждевременно да се пристъпва към каквито и да било големи наказателни стъпки. В момента не гледаме на Словакия като основен проблем във външната политика, например по отношение на Украйна“, каза дипломат на ЕС, който помоли да не бъде назоваван.

Фицо и Орбан споделят критиките си към Украйна и благосклонна политика по отношение на Русия. Но докато първият запазва тези коментари за своята вътрешна аудитория, унгарският премиер неведнъж създаде проблеми по пътя на подкрепата на ЕС за Украйна и санкциите срещу Русия.

Служител на ЕС описва позицията на Брюксел към Братислава като внимателно „балансиране“, за да се избегне отчуждаването на Фицо, като същевременно не престава правенето на справедлива оценка на състоянието на демократичните процеси в Словакия.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.